‘Fietspadenpanel’ test netwerk in Limburg

Print
‘Fietspadenpanel’ test netwerk in Limburg

Afbeelding: iStock

Onderzoek naar fietsnetwerk in Limburg. Vrijwilligers nemen, tegen vergoeding, het comfort van 1500 kilometer aan Limburgse fietspaden onder de loep.

Bijverdienen door fietspaden in Noord-Limburg te testen. Dat klinkt een beetje als slapend rijk worden. Maar de vrijwilligers die zich melden bij het Routebureau Noord- en Midden-Limburg moeten wel meer doen dan alleen een keer langsfietsen.

Routebureau
Het Routebureau doet het beheer en onderhoud van 1500 kilometer fietspaden. Die zijn onderdeel van het fietsknooppuntensysteem. Met die paden zijn de gemeenten Gennep, Bergen, Venray, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo, Beesel, Roermond, Roerdalen, Maasgouw, Leudal, Weert en Nederweert met elkaar verbonden.

Het netwerk is sinds 2010 onder handen genomen. De bewegwijzering is verbeterd en het netwerk is gedigitaliseerd. Nu wordt het fietspad zelf onder de loep genomen. In de maanden mei, juni en juli wil het Routebureau van ervaringsdeskundigen horen waar iets hapert aan de paden. Wie interesse heeft, kan zich aanmelden als ‘fietspadtester’. Tegen een vergoeding van 50 cent per onderzochte kilometer laten fietsers weten hoe ze de paden ervaren.

Obstakels
Voor het onderzoek laat het routebureau een beoordelingscatalogus opstellen door bureau Sweco. Daarin zijn diverse criteria opgenomen die duidelijk maken hoe een fietspad erbij ligt. Daarbij gaat het om de fietsbaarheid, mogelijke obstakels, comfort en aansluiting van de routes. De focus ligt op de ondergrond van de fietspaden van het knooppuntennetwerk.

Door vrijwilligers in te schakelen, wil Van Melsen vaststellen waar fietsers last van hebben. In het najaar legt Van Melsen alle onderzoeksresultaten naast elkaar om daaruit conclusies te trekken voor het Routebureau.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen