Venlose coalitie wil gaan voor dorp- en wijkwethouders

Print
Venlose coalitie wil gaan voor dorp- en wijkwethouders

Het stadhuis van Venlo. Afbeelding: De Limburger

Venlo - In het nieuwe Venlose stadsbestuur moet iedere wethouder naast zijn portefeuille ook verantwoordelijk zijn voor een wijk of dorp.

Over de vorm en inhoud wordt nog gesproken door EENLokaal, PvdA, SP, GroenLinks en 50Plus, zo laat informateur Jan Heijmans weten aan De Limburger. “De nieuwe coalitie vormt in ieder geval een breuk met alles wat de afgelopen twintig jaar in politiek Venlo is gebeurd”, aldus Heijmans.

Linkse coalitie
Als informateur staat Heijmans mede aan de basis van de eerste linkse coalitie (zonder CDA en VVD) in de geschiedenis van Venlo. “Dat gaat vooral betekenen dat het stadsbestuur ervoor gaat zorgen dat het ook echt onder de mensen komt en daar de agenda’s op zal aanpassen.”

Het idee dat nu nog op tafel ligt is dus de wethouder die ook een dorp of wijk onder zijn hoede krijgt. Daarnaast wordt op 14 mei het coalitieakkoord gepresenteerd aan de bevolking in De Maaspoort. “In ieder hoekje van het gebouw zal daarna een wethouder staan om met burgers te praten en zaken uit te leggen”, zegt Heijmans.

Niets afkappen
Heel grote veranderingen in het beleid zijn nog niet te verwachten. “De nieuwe coalitie gaat geen grote projecten afkappen, maar worden zaken te duur wordt wel gekeken of het anders kan.”

Toch zal in het nieuwe akkoord wel ruimte zijn voor nieuwe plannen, welke dat zijn wil Heijman niet zeggen. Het akkoord dat dus op 14 mei wordt gepresenteerd zal niet helemaal dichtgetimmerd zijn en vooral beleid op hoofdlijnen bevatten. De nieuwe coalitie wil nadrukkelijk ook de andere partijen in de gemeenteraad gaan betrekken bij het nemen van besluiten.