Onderwijsstichting verbreekt contract De Hond met afkoopsom

Print
Onderwijsstichting verbreekt contract De Hond met afkoopsom

Afbeelding: ANP

De stichting Katholiek Onderwijs Maasdal (SKOM) heeft vorig jaar 27.000 euro moeten betalen om van het contract met Maurice de Hond af te komen.

Dit blijkt uit een aflevering van Zembla die woensdagavond op NPO2 wordt uitgezonden.

Contract 
Directeur Ben van Lieshout van de vier SKOM-scholen - in Heel, Wessem, Thorn en Beegden - had in 2016 een contract getekend om van deze vier dorpsscholen iPadscholen te maken, volgens het concept van O4NT van Maurice de Hond.

Het schoolbestuur was hier niet in gekend en ging hier vanwege de grote financiële consequenties niet mee akkoord.

Ontslagen
Van Lieshout werd in januari 2017 ontslagen en het contract met De Hond werd nadien ontbonden. Nu blijkt dat dit SKOM  27.000 euro heeft gekost. In de uitzending komt wel naar voren dat Van Lieshout zich door de organisatie van De Hond onder druk gezet voelde.

Volgens de interim-directeur Jan-Jos Janssen heeft dit overigens geen gevolgen gehad voor het onderwijs op de vier scholen. “We hebben niks hoeven laten en konden gewoon investeren”, zegt hij in een reactie.

Voorkeurspositie
Drie medebedenkers van het onderwijsconcept zeggen in Zembla dat  het Steve Jobsonderwijs een bevoorrechte positie kreeg van het ministerie van Onderwijs en de inspectie.  "Eigenlijk was het wel een voorkeursbehandeling”, aldus oud-docente Irene Felix, die samen met Maurice de Hond gesprekken voerde op het ministerie.

Strenger
Volgens Felix had de overheid strenger moeten zijn. Het zou volgens haar hebben geholpen als het ministerie "wat meer geparticipeerd had in het geheel. Dan was het nooit een commercieel bedrijf geworden. In dit geval kwam commercie boven de inhoud." Het ministerie ontkende tegenover Zembla dat er sprake is van een voorkeurspositie.

Zembla wordt woensdagavond uitgezonden op NPO2, 21:15 uur.