Opnieuw rumoer rond plastic afval en vliegenoverlast

Print
Opnieuw rumoer rond plastic afval en vliegenoverlast

Foto ter illustratie. Afbeelding: Annemiek Mommers

Stein - Opnieuw is er in Stein rumoer rond de opslag van plastic afval en vliegenoverlast.

Het gaat om een grote voorraad balen met plastic resten in de haven op het terrein van de firma Wessem. Omwonenden klagen op sociale media sinds het warme weer van vorige week steen en been over grote aantallen vliegen die, naar ze vermoeden, afkomstig zijn van het plastic. "Wat wij vreesden gebeurt nu", stelt CDA-raadslid Eric Bours.

Vragen
Met fractiegenoot Suzanne Jennekens-Cramers heeft hij het Steins college aanvullende vragen gesteld over de kwestie. Al tien dagen geleden vroeg hij B en W of ze weet hadden van de opslag, waarvoor deze bedoeld was en of er vergunning voor verleend was.

Ook informeerden ze of het college maatregelen wilde treffen om neveneffecten als overlast door ongedierte te voorkomen en in geval van een overtreding.

In een tweede brief verzoekt het CDA snel te onderzoeken of er een relatie is tussen het afval en de vliegen die in onder meer Oud-Stein en Nieuwdorp overlast zouden veroorzaken. Intussen heeft ook CMB aan de bel getrokken. De fractie wil het college voor de raadsvergadering bevragen over de afvalopslag en een eventuele relatie met vliegenoverlast.

Dirix
Fractieleider Jack Meijers wil ook informeren naar de situatie bij de firma Dirix in Elsloo, die daar veel meer plastic afval had liggen dan was vergund. Deze voorraad is inmiddels weer ver afgebouwd. Meijers is benieuwd of de gemeente voornemens is de voorraad bij Wessem te betrekken in het onderzoek naar de relatie tussen het plastic bij Dirix en vliegen in de buurt, waarvan in 2017 melding werd gemaakt.

Toegestaan
De provincie is vergunningverlener en handhaver voor het haventerrein. Volgens een woordvoerder van gedeputeerde Daan Prevoo (SP, Milieu) is de situatie bij Wessem legaal en heeft dit bedrijf vergunning voor het opslaan van 700 ton landbouwfolie, duizend ton polypropeen en evenveel polytheen, stoffen die worden gerecycled. "Er mag nog meer worden opgeslagen en we hebben geen indicatie dat er te veel ligt."

Wethouder Danny Hendrix (DOS, Handhaving) heeft al eerder deze maand de Regionale Uitvoeringsdienst verzocht te controleren of de voorwaarden in de vergunningen worden nageleefd.

De directie van de firma Wessem is in verband met vakantie niet bereikbaar voor commentaar.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen