Technische staf Fortuna geeft jawoord op middenstip

Print
Technische staf Fortuna geeft jawoord op middenstip

Fortuna-trainer Kevin Hofland. Afbeelding: OrangePictures/Etiënne Zegers

Fortuna Sittard kan zaterdag na zestien seizoenen terugkeren in de eredivisie. De Limburger telt af op weg naar de allesbeslissende wedstrijd tegen Jong PSV.

In een stevige tred beent de vrijwilligster van Sanderbout het kunstgras op. Kevin Hofland, assistent-trainer van Fortuna Sittard, heeft zojuist drie keer op zijn fluitje geblazen.

Niet anders dan bij een wedstrijd, betekent dat ook tijdens de training: afgelopen! Er vindt enig overleg plaats op de middenstip. De technische staf van Fortuna en de vrijwilligster van Sanderbout, de club waarvan de eerstedivisionist (nog wel) de velden leent.

Goedgemutst
Goede buren, geen discussie. Goedgemutst komt de vrouw terug bij de kantine, waar haar collega Andy Boudewijn een glimlach niet kan onderdrukken. Later vertelt hij waarom. "We hebben het jawoord net gekregen. Vrijdag vindt ook de afsluitende training gewoon op onze velden plaats en niet - zoals her en der geopperd - in het stadion. Dat betekent dat we kunnen beginnen met de voorbereidingen.”

Wat dat inhoudt? Zorgen dat de kantine open is en de koffie klaar. "En we moeten andere vrijwilligers van de club optrommelen. We verwachten toch zeker 150 supporters, zeker nu het vakantie is. Waarschijnlijk steken ze wat sfeervol vuurwerk af. Veel problemen zal dat niet opleveren, bij de eerste training van dit seizoen gebeurde dat ook en ging alles goed.”

Vrees
De trein raast voorbij. Is het de Eredivisie Express? Een grote man met een piepklein hondje loopt een rondje langs het veld. In het voorbijgaan beklaagt hij zich over FC Den Bosch. Omdat die ploeg maandag verloor van FC Emmen, is MVV zeker van play-offs. Hij vreest dat de Maastrichtenaren de wedstrijd van zaterdag tegen Jong Ajax laten lopen en Fortuna zodoende niet helpen aan het kampioenschap.

Intussen laat Ger Putters de hoogwerker zakken. Fortuna’s videoanalist legt de laatste weken ook geregeld een training vast op beeld. Om het in de vingers te krijgen, want volgend seizoen moet dat de standaard zijn. "Een professionaliseringsslag”, legt hij uit.

Geelgroene sjaals
Het veld raakt intussen steeds leger. Perr Schuurs en junior Sander Rau kleuren geelgroene sjaals, shirts en vlaggen, ballen en petjes in met hun handtekeningen. Hoe veel geld zal die merchandise volgende week waard zijn?