Kabinet geeft memo's dividendbelasting vrij: lees ze hier

Print
Kabinet geeft memo's dividendbelasting vrij: lees ze hier

Afbeelding: EPA/Olivier Hoslet

Het kabinet heeft vanavond de geheime memo's over het afschaffen van de dividendbelasting openbaar gemaakt.

Lees alle documenten hier.

Documenten

Het balletje kwam eind vorige week aan het rollen door een publicatie van Trouw waaruit bleek dat er tijdens de kabinetsformatie wel degelijk documenten zijn opgesteld over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting, waarmee 1,4 miljard euro gemoeid is. De partijleiders van de coalitiepartijen hadden tot voor kort altijd gezegd dat die stukken niet op tafel hebben gelegen.

Vertrouwelijk
Het kabinet weigerde in eerste instantie de stukken openbaar te maken vanwege de vertrouwelijkheid van de formatie. Dat leidde tot felle kritiek van de oppositie. Die vermoedt dat het kabinet heeft proberen te verdoezelen dat ambtenaren in die memo's de afschaffing van de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders ontraad. 

Openbaar
Na intern overleg besloot het kabinet de memo's alsnog openbaar te maken. Dit soort memo's zijn in de regel vertrouwelijk, en 'dat willen we ook echt handhaven', zei Rutte in een korte toelichting. "Als je dat bij andere stukken ook zou doen, dan wordt formeren in Nederland onmogelijk." Hij vindt echter zelf dat hij en zijn collega's van de coalitiepartijen gemorreld hebben aan die vertrouwelijkheid door hun verklaringen de afgelopen dagen. 

Schuld bekennen
Rutte stak dinsdag eerder al hand in eigen bezoem wat betreft de ontstane ophef. Hij verwees naar het debat over de regeringsverklaring in november vorig jaar. "Ik heb daar gezegd dat ik geen herinnering heb aan dergelijke memo's. Daarmee heb ik onbedoeld de indruk gewekt dat er helemaal geen stukken zouden bestaan. Die blijken er wel te zijn."

Hij blijft wel bij zijn eerdere verklaring. "Ik heb er geen herinnering aan. Dat is nog steeds de situatie. Ik kan die herinnering niet achteraf ineens toch hebben. Dat er toch stukken zijn, wist ik niet tot afgelopen vrijdag." 

Morgen om 15.00 uur debatteert de Kamer met premier Rutte over de kwestie. Het centrale punt volgens de oppositie: is het kabinet nog wel te vertrouwen?
 

Wat is dividendbelasting?
Dividendbelasting is een belasting op winst die bedrijven uitkeren aan de aandeelhouders. Die uitkering heet dividend. Beleggers betalen 15 procent belasting over die uitkering. De oppositie hekelde de maatregel ook omdat het schrappen van de dividendbelasting niet in de verkiezingsprogramma's van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stond, maar wel in het regeerakkoord landde. Het plan scheelt 1,4 miljard euro aan belastinginkomsten per jaar.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen