OM gaat hogere straffen eisen voor ram- en plofkraken

Print
OM gaat hogere straffen eisen voor ram- en plofkraken

Afbeelding: Opsporing verzoch

Per 1 mei gaat het Openbaar Ministerie hogere straffen eisen voor ram- en plofkraken. De richtlijn is aangescherpt omdat dergelijke kraken gepaard gaan met grote risico's.

Overvallers gebruiken steeds vaker zware explosieven. Dit levert andere brand- en instortingsgevaar voor panden en omwonenden op, zegt het OM.

Ernstiger
Tot nu toe geldt een richtlijn van 15 maanden gevangenisstraf als eis voor zowel ram- als plofkraken. De twee soorten overvallen worden nu uit elkaar gehaald, omdat plofkraken volgens justitie ernstiger zijn dan ramkraken.

Woningen
Als uitgangspunt bij plofkraken geldt dat de strafeis van 12 naar 24 maanden celstraf gaat bij een plofkraak waarbij geen woningen in het getroffen gebouw zitten. Voor een overval op gebouwen waar wel mensen wonen, gaat een strafeis gelden van 48 maanden gevangenisstraf. Voorheen was dat 15 maanden.

De eis bij ramkraken gaat omhoog van 15 naar 21 maanden cel. Dit wordt al vaak als straf opgelegd.
 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen