Raad van State wijst alle bezwaren Centrumplan Stein af

Print
Raad van State wijst alle bezwaren Centrumplan Stein af

Afbeelding: Ermindo Armino

Stein - Alle bezwaren tegen de tweede fase van het Centrumplan Stein zijn woensdag door de Raad van State ongegrond verklaard.

 Daarmee is de omgevingsvergunning voor het project, bestaand uit een Aldi-filiaal, drie kleinere winkels en 24 appartementen aan het Raadhuisplein onherroepelijk geworden.

Hoger beroep
Tegen het project was hoger beroep aangetekend door omwonenden en enkele winkeliers, die met hun bezwaren al in september vorig jaar door de rechtbank in Roermond in het ongelijk waren gesteld. De grieven waren vooral gericht op het totale aantal gerealiseerde appartementen in Fase 1 en 2 en het uiteindelijk beschikbare aantal parkeerplaatsen in de nabije omgeving. Ook was er vrees voor geluidsoverlast door het winkelcentrum, een grief die volgens de Raad van State geen verband houdt met het belang van de appellanten.

Zorgwoningen
De rechtbank wees eerder al hun bezwaren af. De afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State bevestigt dit oordeel nu, na aanvullend onderzoek rond de status van 44 appartementen boven multifunctioneel centrum De Grous in Fase 1. Volgens de bezwaarmakers had de gemeente deze ten onrechte aangemerkt als zorgwoningen, waardoor het totale aantal nieuwe appartementen in het centrum hoger uitviel dat volgens het bestemmingsplan mocht.

Afhankelijk
De Raad van State vindt echter dat de gemeente samen met eigenaar Zaam Wonen en zorgverlener Vivantes aannemelijk gemaakt heeft dat de 44 wooneenheden geschikt en bedoeld zijn voor mensen die afhankelijk zijn van zorg. Ze hoeven geen zorgindicatie te hebben om er te kunnen wonen. Tot 2013 was in het centrum nog een zorgcomplex gepland maar dit werd vanwege gewijzigde omstandigheden in de zorg geschrapt en door andere wooneenheden aan de Heerstraat-Centrum vervangen.

De totale oppervlakte van de beide supermarkten in het centrum pakte uiteindelijk 397 vierkante meter groter uit dan het bestemmingsplan toeliet. Dit is volgens de bestuursrechter door het Steins college terecht niet gekenmerkt als een nieuwe stedelijke ontwikkeling, zodat distributie planologisch onderzoek ook niet nodig was.

Bebouwing
Net als de rechtbank oordeelt de Raad van State ook dat bezwaarmakers ten onrechte ageren tegen het aantal beschikbare parkeerplaatsen. Dit is lager dan aanvankelijk gepland maar wel gebaseerd op de functie van de bebouwing zoals deze nu is. De parkeerdruk die ontstaat kan goed in de nabije omgeving opgevangen worden.

Wethouder Danny Hendrix (DOS, Centrumplan) zegt verheugd te zijn dat de Raad van State op alle onderdelen de uitspraak van de rechtbank in stand heeft gelaten en de juridische procedures rond de bouw van het in oktober 2009 afgebrande winkelcentrum nu zijn afgerond.

Peter Meertens, die mede namens een aantal andere appellanten geprocedeerd heeft, is teleurgesteld over de uitspraak. Hij concludeert dat de Raad van State het begrip zorgappartement een heel nieuwe dimensie heeft gegeven en ook andere tegenargumenten, zoals een door hem berekend tekort van honderd parkeerplaatsen, te gemakkelijk heeft weerlegd.