Diederen geen wethouder in Heerlen: ‘SP sprak veto uit’

Print
Diederen geen wethouder in Heerlen: ‘SP sprak veto uit’

Afbeelding: Arnaud Nilwik

Pé Diederen zou donderdag nog wethouder worden. Het bestuur van Ouderenpartij Heerlen bevestigde dat in een mail aan de fractie. "Maar toen sprak de SP een veto uit."

Voor raadslid Pé Diederen is zo klaar als een klontje dat de SP zijn benoeming tot wethouder heeft tegengehouden. Op het laatste moment werd deze week Adriane Keulen namens Ouderenpartij Heerlen naar voren geschoven.

Vreemd
Fractieleden die niet bij de onderhandelingen waren betrokken, keken daar volgens een goed ingevoerde bron vreemd van op. Net als Diederen zelf. De fractie had afgelopen donderdag immers nog een mail over de beoogde nieuwe OPH-wethouders gekregen. "In opdracht van het bestuur", schreef Loek Damen: "Het bestuur heeft vanmiddag in haar vergadering besloten de volgende personen als wethouder aan te wijzen: Pé Diederen en Frank Simons. Beiden hebben de benoeming aanvaard."

Stomverbaasd
Anderhalve dag later bleek die mededeling geen dubbeltje meer waard. Ron Meyer, voorzitter van het coalitieoverleg, zou aan OPH-onderhandelaar Frank Simons hebben laten weten dat de SP niet akkoord ging met Diederen, kreeg deze te horen. Voorzitter Jacques Pepels informeerde hem daar zaterdag over, stelt Diederen. Meyer zou daarna een voorstel tot een gesprek in bijzijn van de ongewenste kandiaat hebben afgewezen, zegt Diederen van onderhandelaar Simons te hebben vernomen. "Ik was stomverbaasd. Er waren eerst drie kandidaten. Donderdag meldde de voorzitter dat ik één van de twee wethouders zou worden."

Diederen houdt er rekening mee dat er oud zeer zit. Als PvdA-wethouder in een eerder college botste hij onder meer met de SP over het WK Wielrennen. Later gooide hij als raadslid de kont tegen de krib in de kwestie over VV Heksenberg.

Apekool
Ron Meyer ontkent ten stelligste dat de SP een veto uitsprak. "Ik heb alleen te maken met de twee kandidaten die door de OPH naar voren zijn geschoven. Over wie bij een andere partij wel of geen wethouder wordt, laat ik me niet uit. Het hele beeld is bizar. Volstrekte apekool!"

Frank Simons wil niet ingaan op de vraag of de SP een veto uitsprak. Hij weerspreekt het evenmin, laat staan dat hij de term apekool in de mond neemt. Het blijft bij een afgemeten: "Daar geef ik geen antwoord op. Het bestuur heeft besloten."

Ook voorzitter Jacques Pepels laat weinig los: "Het bestuur heeft deze twee kandidaten gekozen." Maar donderdag had dat bestuur toch nog Pé Diederen gekozen? "Het bestuur is teruggekomen op zijn kandidatuur." Is dat niet vreemd, na zo’n stellige mededeling over zijn ‘benoeming’? Pepels: "Dit kan gebeuren, dit is politiek blijkbaar."

Achterkamertjes
Pé Diederen gaat af op wat zijn partijgenoten hem vertelden en verwijt de SP-leider achterkamertjespolitiek. Een hevig geïrriteerde Meyer reageert met de constatering dat de OPH kennelijk intern problemen heeft. "Ik heb er niks mee te maken en wens hen heel veel succes. Vooral voor de komende vier jaar, want we hebben een geweldig coalitieakkoord."

Diederen zegt dat hij met opgeheven hoofd in de fractie gaat zitten. "Een bijdrage leveren om van de OPH een stevigere, robuustere en meer autonome partij te maken."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen