Promotiekoorts: een shotje bij elk doelpunt voor Fortuna

Fortuna Sittard kan zaterdag na zestien seizoenen terugkeren in de eredivisie. De Limburger telt af op weg naar de allesbeslissende wedstrijd tegen Jong PSV.

Nick Bruls

Honderden mensen moest Wil Pastwa van sportzaak Wilsport in Sittard de afgelopen dagen teleurstellen. Hij kreeg ze aan de telefoon of aan de balie en ze hadden allemaal dezelfde vraag: ‘Heb je nog kaartjes?’. "Maar ik ben geen voorverkooppunt meer voor thuiswedstrijden. Daarbij is het stadion natuurlijk stijf uitverkocht.”

WoekerprijzenWat heet. Kaartjes staan voor woekerprijzen op Marktplaats.nl en aanverwante sites. Er staan opvallend genoeg aanbieders tussen die uit Ommen (Overijssel) en Noordwijk (Zuid-Holland) komen. Er zijn kaartjes die voor wel 150 euro per stuk - ‘wegens de ongekende vraag’ - over de digitale toonbank moeten gaan. En nee, dan zit je niet in een leren fauteuil in de skybox, maar op hard plastic achter het doel.

Extra ticketsBij Fortuna schijnt de mailbox ook vol te stromen met verzoeken. De club zegt te bekijken of er extra tickets beschikbaar kunnen komen, maar kan niks beloven. Fortuna heeft ook al gezien dat kaartjes voor torenhoge bedragen worden aangeboden en raad supporters af dit risico te nemen. Want: ‘Wij kunnen niet garanderen dat het geen valse tickets zijn en willen teleurstellingen voorkomen’.

Geen grijze muisPastwa kan de fanproducten in zijn winkel met een gerust hart verkopen. Een jonge fan rekent een sjaal af bij Wil zijn dochter Hanneke, die ‘voor de gelegenheid’ een gele trui heeft aangetrokken. René Ingendael van het iets verderop gelegen café Dwaesj komt een shirtje kopen ter versiering van zijn kroeg, waar boven de mandolinebanjo een sjaal herinnert aan Fortuna’s bekerfinale in 1999. Om te onderstrepen dat de club ook aanzienlijk minder succesvolle tijden heeft gekend, haalt de kastelein een t-shirt tevoorschijn dat is uitgegeven rond de benefietwedstrijd tegen Bayern München, toen elke eurocent meer dan welkom was. „We zijn in ieder geval geen grijze muis.”

ShotjeIngendael - die een licentie van Fox Sports heeft en zaterdag in Dwaesj afstemt op de wedstrijd van zijn club tegen Jong PSV - belooft zijn klanten een shotje per doelpunt. Althans, zijn vrouw zal die dan schenken. "Want ik zit in het stadion. Ik heb voldoende personeel ingezet, zodat ik er bij kan zijn.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal