Nog steeds te veel suiker en zout in eten

Print
Nog steeds te veel suiker en zout in eten

Afbeelding: AD

Om te zorgen dat er minder zout en suiker in ons voedsel belandt, moeten de afspraken met de voedingsmiddelenindustrie worden "verscherpt en uitgebreid'', meldt gezondheidsinstituut RIVM op basis van onderzoek.

Met de huidige afspraken worden er slechts "kleine stappen gezet'' om de dagelijkse inname van zout en suiker te verlagen. Nederlanders consumeren dagelijks gemiddeld 8,7 gram zout en 114 gram suiker. Dit is volgens het RIVM veel te veel.

Brood, vlees en kaas dragen het meeste bij aan de dagelijkse inname van zout. Via frisdranken, melkproducten en banket en zoetwaren krijgen we de meeste suikers binnen.

Weinig soelaas
De overheid sprak eerder met de voedingsmiddelenindustrie af om het zoutgehalte van vleeswaren met 10 procent te verlagen. De hoeveelheid toegevoegde suikers in zuiveldranken en zuiveltoetjes zou met 5 procent teruggebracht moeten worden. Maar volgens nieuwe berekeningen van het RIVM biedt dit weinig soelaas: de hoeveelheid zout en suiker die mensen binnen krijgen is nog steeds ongezond hoog.

Maximaal
De maximaal toegestane hoeveelheden zout in etenswaren zou volgens het RIVM voor veel meer producten moeten gelden dan nu het geval is. Nu vallen producten als bijvoorbeeld smeerkaas, mayonaise en pindasaus hier buiten.