Duizend bomen beter beschermd in Sittard-Geleen

Print
Duizend bomen beter beschermd in Sittard-Geleen

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Geleen - Samen met drie lokale IVN-afdelingen en de Bomenstichting heeft de gemeente Sittard-Geleen een lijst opgesteld met duizend monumentale (ouder dan tachtig jaar) en waardevolle bomen.

Die worden volgens wethouder Leon Geilen (GOB, leefomgeving) in bestemmingsplannen verankerd, zodat er bij (bouw-)plannen rekening mee gehouden moet worden.

Bebouwde kom
De lijst bevat nu nog alleen bomen op gemeentelijke grond, voornamelijk binnen de bebouwde kom. De lijst ligt tot 6 juni ter inzage, zodat belanghebbenden zienswijzen kunnen indienen. Daarna wordt de lijst definitief vastgesteld.

“Plaatsing op de lijst betekent dat deze bomen op extra zorg en aandacht kunnen rekenen. Kappen is alleen mogelijk als de veiligheid in geding is of bij zwaarwegende omstandigheden”, zegt Geilen.

Aanmelden
Particuliere eigenaren van monumentale bomen kunnen die zelf aanmelden voor de lijst. Ook kan het zijn dat de gemeente in een later stadium particulieren benadert met de vraag of hun bomen op de lijst zouden moeten.

Volgens de Bomenstichting is het bijzonder dat Sittard-Geleen een digitale kaart aanbiedt, waarop inwoners van alle bomen op de lijst een ‘paspoort’ kunnen opzoeken. Daarin staan een foto van de boom of bomenrij, om wat voor boom het gaat en de leeftijd vermeld.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen