Krakers vertrekken na overleg uit Maastrichtse sloopflat

Print
Krakers vertrekken na overleg uit Maastrichtse sloopflat

Afbeelding: Jean-Pierre Geusens

De krakers die ruim een maand geleden bezit namen van de voormalige brandweerflat aan de Capucijnenstraat in Maastricht zullen het gebouw voor 1 mei verlaten.

Eigenaar woningcorporatie Maasvallei meldt dat dit ‘in goed overleg’ met de krakers is overeengekomen. Als het gebouw leeg is, kan het voorbereidende werk worden hervat om de flat te slopen. Ze wijkt voor nieuwbouw op dezelfde plek.

Vernielingen
De kraakactie in de flat, niet veel later gevolgd door de kraak van de oude Geusseltsporthal, leidde de ­afgelopen dagen tot vragen in de ­gemeenteraad van Partij Veilig Maastricht (PVM) naar aanleiding van gemelde overlast van omwonenden van de brandweerflat. Er zou sprake zijn van agressie, vernielingen en gebruik van verdovende middelen. In de omgeving van het gebouw zouden gebruikte drugsspuiten liggen, waardoor volgens PVM de veiligheid en volksgezondheid in het geding zijn.

Eerder klaagden omwonenden over geluidsoverlast van nachtelijke feestjes in het gebouw. PVM zegt signalen te hebben dat het om dezelfde groep gaat die eerder overlast veroorzaakte in gebouwen van Xonar aan de Mariënwaard.

Vertraging
Voor corporatie Maasvallei betekent de kraak in elk geval een week of zes vertraging bij de uitvoering van het sloop- en herbouwplan. De krakers trokken in het pand toen sloopbedrijven net waren begonnen met de asbestinventarisatie in het zestig jaar oude gebouw, waardoor gevaar bestond op asbest­besmetting.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen