Agenten, gehandicapten en zieken doen vaker melding van discriminatie

Print
Agenten, gehandicapten en zieken doen vaker melding van discriminatie

Afbeelding: ANP

Gehandicapten en chronisch zieken, politieagenten en zwangere vrouwen hebben vorig jaar vaker melding gemaakt van discriminatie.

Het aantal meldingen van discriminatie op grond van een handicap of chronische ziekte, verdubbelde naar 54. Bij zwangere vrouwen steeg dit aantal met 17 procent en het aantal meldingen van werknemers in de publieke sector - het merendeel agent - steeg met bijna een kwart ten opzichte van 2016. Dat blijkt uit cijfers van de Limburgse antidiscriminatievoorziening (ADV), de politie Limburg en het College voor de Rechten van de Mens, die donderdag worden gepubliceerd. 

Iets lager
In totaal maakten 491 Limburgers in 2017 melding van discriminatie. Dat aantal ligt iets lager dan het jaar ervoor. Toen meldden 505 mensen zich bij de ADV, de politie of het College voor de Rechten van de Mens.

Huidskleur
De meeste incidenten gingen over discriminatie op grond van herkomst en huidskleur (40 procent) en hadden plaats op de werkvloer, bij mensen thuis of op straat. Het gaat dan bijvoorbeeld om pesterijen en opmerkingen van klanten, collega’s of  leidinggevenden of ruzies tussen buren. In 52 gevallen was er sprake van bedreiging of geweld.

De meeste meldingen van chronisch zieken gingen over ongelijke behandeling op de arbeidsmarkt en problemen bij toegankelijkheid van gebouwen. Zwangere vrouwen klaagden vooral over het feit dat hun contract niet werd verlengd of beëindigd.

Bergen
In Maastricht werd discriminatie het meest geregistreerd door de ADV of de politie: 78 keer. Gevolgd  door Venlo (53), Sittard-Geleen (51) en Heerlen (41). In Bergen meldde niemand zich.

Schaamte
Het werkelijke aantal discriminatie-incidenten in Limburg ligt vermoedelijk vele malen hoger. Slechts een op de acht mensen die ermee te maken krijgt, meldt dat ook. Volgens de ADV zijn mensen vaak bang om aangifte te doen omdat ze de situatie niet verder willen laten escaleren. Ook is er vaak sprake van schaamte.

De politie, het OM en de ADV werken de laatste jaren nauw samen om discriminatie aan te pakken. De politie werkt daarbij met een systeem waarin ze aangiften en meldingen scannen op woorden die duiden op discriminatie. Dit met als doel sneller te  kunnen handelen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen