Felle oppositie dient motie van afkeuring in tegen Rutte

Print
Felle oppositie dient motie van afkeuring in tegen Rutte

Afbeelding: ANP

Vrijwel de gehele oppositie heeft woensdagavond een motie van afkeuring ingediend tegen premier Mark Rutte.

Zijn optreden rond de afschaffing van de dividendbelasting en de daarna ontstane rel rond de geheime memo’s is een ‘premier onwaardig’, vindt de oppositie. Alleen oppositiepartij SGP ondertekende de motie - die verworpen werd - niet.

Stevig
De oppositie ging er woensdagavond stevig in, maar premier Rutte hield vol: "Ik kende de vrijgegeven ambtelijke memo’s over de afschaffing van de dividendbelasting niet."De premier kent naar eigen zeggen alleen een intern partijstuk van de VVD over de maatregel. Dat leidde tot enorme verontwaardiging bij de oppositie, die de coalitie een ‘vuil woordspelletje’ verwijt.

Boven het ‘interne partijstuk’ staat immers gewoon ‘memo’ en had daarom gemeld moeten worden toen de oppositie daar in het debat in november om vroeg. Het stuk werd destijds geschreven door toenmalig staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën die daarbij gebruikmaakte van stukken van ministeries.

Belletje
Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) informeerde Rutte in februari dat er een Wob-verzoek (Wet openbaarheid bestuur) was ingediend over stukken rond de dividendbelasting. Daarbij ging er geen belletje rinkelen bij Rutte, omdat er niet werd besproken om welke stukken het precies ging. Bovendien was de kwestie bij de premier ‘niet meer on top of mind’, omdat het laatste debat in november werd gevoerd en volgens Rutte volledig was afgerond. Lodewijk Asscher (PvdA) als Jesse Klaver (GroenLinks) vinden het moeilijk te geloven dat het gesprek met Snel geen belletje deed rinkelen bij Rutte, en dat de premier niet doorvroeg over het Wob-verzoek.

Het informatieverzoek werd afgewezen, maar uiteindelijk werden de stukken deze week – onder aanhoudende druk van de oppositie - toch openbaar gemaakt.

Knieval
Toch deed Rutte wel een kleine knieval. Hij gaf toe dat het beter was geweest om direct na afloop van het debat in november bij het ministerie navraag te doen naar de stukken. "Het begint met een fout van mij."Eerder deze week gaf hij ook al toe ‘onbedoeld de indruk te hebben gewekt dat er helemaal geen stukken bestonden’. 

Ook Wiebes, die speciaal voor het debat terugkwam uit Frankrijk, deed een mea culpa over zijn optreden van vrijdag, waarin hij onterecht ontkende iets te weten van stukken rond de dividendbelasting. "Het was niet mijn scherpste optreden, dat heb ik niet goed gedaan. Het lijkt nu net alsof ik geen idee heb waar het over gaat. Ik verzuimde helderheid te geven. Ik had natuurlijk moeten zeggen dat ik daarvan op de hoogte was."

Vertrouwen weg
De oppositie toonde zich ontevreden met die uitleg. GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt dat het ‘vertrouwen in het kabinet is beschaamd’. Klaver riep de coalitie op het vertrouwen te herstellen met duidelijk antwoorden, maar oordeelde aan het eind van het debat dat dat niet gelukt is. "Het vertrouwen in de premier is weg'', zei Lilian Marijnissen van de SP. Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher ziet er geen heil meer in. "Hij heeft een onwaarheid verteld en de fout niet gecorrigeerd."

Voor Geert Wilders was het meteen duidelijk. Rutte en Wiebes moeten vertrekken. De PVV-leider betichtte Rutte van ‘politiek vandalisme’ en het spelen van een ‘vies vals woordspelletje'. "De premier verdient de motie als geen ander.”

De SGP ging niet mee met de rest van oppositie. Voorman Kees van der Staaij constateerde wel dat de informatievoorziening naar de Kamer beter had gemoeten, en dat er een 'vruchtbare bodem voor wantrouwen' was ontstaan. Van der Staaij vindt een motie van afkeuring niettemin 'een brug te ver'.