Waar zijn de oranjebomen in Maastricht gebleven?

Print
Waar zijn de oranjebomen in Maastricht gebleven?

De Willem-Alexanderboom uit 1967 op het terras van La Bonne Femme in Maastricht. Afbeelding: Johannes Timmermans

In ruim honderd jaar plantte Maastricht heel wat Oranjebomen. Bij geboorten van prinsessen en troonswisselingen bijvoorbeeld. Het betreft gedenkbomen, maar nauwelijks iemand die dat weet. Bordjes ontbreken.

Lees ook: Waar is de boom van Beatrix? 

Ze staan in de driehoek bij het politiebureau in Maastricht. Geplant direct na de Tweede Wereldoorlog als eerbetoon aan de prinsessen Margriet, Irene en Marijke.

Drie lindebomen op een pleintje waar de Sint Hubertuslaan, de Aylvalaan en de Notgerusweg bij elkaar komen. Er moesten twee knotsen van platanen van zeventig jaar oud voor worden geveld.

Het kwam burgemeester Michiels van Kessenich op gemor te staan in de gemeenteraad. Was hij nu helemaal gek geworden? Monumentale bomen kappen om er drie sprietjes voor terug te planten? Tja, pareerde de baron droog: "Drie is nog altijd meer dan twee.” Einde discussie.

Gedenkbomen
Het is een van de anekdotes die rondgaan over de Maastrichtse Oranjebomen. De stad telt een aantal gedenkbomen die verband houden met het koningshuis. Maar hoeveel het er zijn en waar ze staan?

Een compleet overzicht ontbreekt, ook al omdat de bomen het moeten stellen zonder bordjes waarmee verwezen wordt naar de reden van planten. Stadshistoricus Toon Jenniskens ergert zich al langer over die nonchalance. Meerdere wethouders beloofden hem - als lid en langjarig waarnemend voorzitter van de Stichting Oranjecomité Maastricht - om werk te maken van het herplaatsen van die bordjes. Want ze waren er ooit wel, maar na de oorlog bleken ze verdwenen. Met ‘dank’ aan de Duitse bezetter die alles wat herinnerde aan het koningshuis uit de openbare ruimte weg had laten gummen.

Historie
Het gevolg daarvan is dat alleen echte ingewijden weten waar de ­Julianaboom en de Willem-Alexanderboom staan. Volgend jaar bestaat het Oranjecomité zeventig jaar. Een goed moment om de historie van Maastricht in relatie tot de Oranjes van nieuwe bordjes te voorzien, vindt Jenniskens. De gemeente heeft daar echter geen plannen voor.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen