‘Bende van Nijvel-team op dood spoor’

Print
‘Bende van Nijvel-team op dood spoor’

Politie in de Delhaize van Aalst, na de bloedige overval in 1985. Afbeelding: AD/Hollandse Hoogte

Het team dat onderzoek doet naar de beruchte Bende van Nijvel in België lijkt op een dood spoor te zitten. De onderzoekers geloven niet langer dat ex-rijkswachter Christiaan Bonkoffsky het prominente bendelid ‘De Reus’ was, bericht de Belgische krant Het Laatste Nieuws op basis van bronnen binnen justitie.

De broer van Bonkoffsky had verklaard dat de ex-rijkswachter hem vlak voor zijn dood had verteld dat hij bij de bende was betrokken.

Onderbouwing
Voor die hypothese is geen concrete onderbouwing gevonden, zegt een bron tegen de krant. "Eigenlijk zijn we stilaan 99 procent zeker dat hij het niet was, maar aan een dode man kan je uiteraard niets meer vragen'', zegt een andere bron.

De bende pleegde begin jaren tachtig een reeks diefstallen en roofovervallen op supermarkten. Er vielen 28 doden. De daders zijn nooit gepakt. Het onderzoeksteam werd in februari uitgebreid tot een man of dertig. De gedachte was dat 'De Reus' de leiding had bij de in militaire stijl uitgevoerde overvallen. Het team gaat zich nu richten op andere theorieën.