Lintjesregen in Zuid-Limburg: Deze toppers ontvingen vandaag een lintje

Print
Lintjesregen in Zuid-Limburg: Deze toppers ontvingen vandaag een lintje

Afbeelding: AN

Spaubeek / Beek / Noordwest / Gulpen / Valkenburg / Kerkrade / Landgraaf / Nuth / Tervoorstca / Merkelbeek / Nagelbeek-Hegge / Simpelveld / Sittard / Stein / Vaals / Walem - Tal van Limburgers uit het zuiden van de provincie werden tijdens de traditionele lintjesregen koninklijk onderscheiden voor hun verdiensten. Tenzij anders vermeld, is iedereen benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

BEEK
Annelies van Rens-Wilms
(72) is sinds 1985 een actieve vrijwilliger bij Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Beek. Zo is zij mede­organisator van de jaarlijkse Dodenherdenking. Vanaf 2008 heeft zij samen met haar man onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de vervolging van joden en Sinti in Nederland.

Samen met haar man richtte zij het Holocaust Informatiecentrum Limburg op. Ze is ook gids van Staatsbosbeheer in de orchideeëntuin in het Gerendal.

Mia Hornesch -Aelmans (70) is sinds 1970 vrijwilliger bij ruitersportcub Landelijke Rijvereniging Het Edele Ros. Ze is tevens lid van Kerkelijk Zangkoor St. Caecilia in Spaubeek en vrijwilliger bij Fanfare St. Caecilia Spaubeek. Eerder heeft zij zich ook 26 jaar ingezet voor de ­EHBO-vereniging Spaubeek. Bijna een kwart eeuw heeft ze zieken begeleid op reizen naar het bedevaartsoord Lourdes in Zuid-Frankrijk.

BRUNSSUM
Lies Damen-Hellenbrand (73) is sinds 1997 kaderlid van de FNV en van 1983 tot 2009 lid van de ondernemingsraad van het schoonmaakbedrijf waar ze werkzaam was. Ze heeft zich ook na haar pensionering ingezet voor een beter werknemersklimaat binnen de schoonmaakbranche. Ook is ze sinds 1997 lid van het wijkteam Oost in Brunssum, waar ze nu voorzitter van is. Ze zet zich in om vereenzaming onder ouderen tegen te gaan.

Maurice Gordijn (53) is vanaf 2002 gemeenteraadslid voor het CDA. In 2007 maakte hij de overstap naar Provinciale Staten. In 2014 keerde hij terug naar de gemeenteraad, waarvan hij dit jaar afscheid nam.

Hans Peeters (65) zat van 2002 tot 2018 voor de Brunssumse Christen Democraten (BCD) in de gemeenteraad van Brunssum.

Frans Pierik (83 jaar) was een kwarteeuw actief als vrijwilliger bij voetbalclub BSV Limburgia. Als vrijwilliger bij de Heemkundevereniging Brunssum was Pierik medeoprichter van het Mijnmuseum Brunssum. Aanvullend gaf hij lessen op scholen over het Brunssumse mijnverleden. Sinds 2010 is hij vrijwilliger bij het Clemensdomein.

Tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau is Mart Mesters (61) benoemd. Mesters is voormalig (onder)officier bij het Korps Mariniers, was geplaatst op Aruba en werd driemaal uitgezonden in het kader van internationale missies. Sinds 2010 is hij werkzaam als burgermedewerker, eerst bij NATO Communications and Information Agency en sinds 2013 als projectmanager bij het Commando Zeestrijdkrachten.

EIJSDEN-MARGRATEN
Pastoor Ton Storcken (73) uit Eckel­rade is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij wordt omschreven als ‘een bruggenbouwer pur sang’. Pastoor Storcken was ruim tien jaar missionaris in Marokko. Na zijn terugkeer naar Nederland werd hij provinciaal overste van de kloosterorde SMA, waarbij hij aan de wieg stond van het Afrikamuseum in Cadier en Keer. Hij werd door bisschop Frans Wiertz aangesteld als vicaris voor missiezaken. Tevens was hij nauw betrokken bij woonwagenzaken. Tegenwoordig is hij pastoor in Eckelrade en Gronsveld.

Erwin Debie (49) uit Noorbeek is actief voor tal van verenigingen in zijn dorp. Hij was bestuurslid bij harmonie Berggalm, jeugdvereniging Pandores en carnavalsvereniging De Hèvers. In de parochie Sint-Brigida was hij jarenlang voorzitter van het liturgisch beraad. Politiek is hij nauw betrokken bij het CDA. Ook hij is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Jos Rompelberg (51) uit Eijsden is al ruim een kwarteeuw betrokken bij het verenigingsleven in het Maasdorp. Hij is onder meer bestuurslid bij harmonie Sainte-Cecile, waarbij hij tevens penningmeester is van het Cultureel Centrum. Verder houdt hij de financiën bij voor de tennisvereniging in Eijsden.

Michel Huls (76) uit Margraten is continu op pad voor zijn grote hobby: het fietsen. Hij is al vele jaren bestuurslid bij toerclub Het Vliegend Wiel. Namens die vereniging is hij als vrijwilliger betrokken bij het Routepunt Zuid-Limburg. Hij controleert onder meer of alle bordjes langs de fietsroutes nog in orde zijn.

Jean Debeij (68) uit Margraten is net als Michel Huls actief voor toerclub Het Vliegend Wiel. Hij richt zich daar met name op het mountainbiken. Hij is een van de drijvende krachten achter de samenwerking tussen mountainbike­clubs in Zuid-Limburg. Hij controleert verder de mountainbikeroutes in de regio Zuid-Limburg.

Lewi Bernards (54) uit Gronsveld is meer dan een halve eeuw lid van schutterij Sint-Sebastianus. Als secretaris-penningmeester heeft hij bij die grote vereniging met ruim 1400 leden onder meer de administratie gedigitaliseerd. Verder beheert hij materiaal als geweren, vlaggen en instrumenten.

Anita Hamers-Houben (50) uit Eckel­rade is onder meer bestuurslid bij harmonie Diligentia, waar zij het beheer en onderhoud van de harmoniezaal regelt. Verder is zij voorzitter van het kindercomité Eckelrade. In de kerk zorgt zij voor de bloemen. Ook is zij actief lid van de vrouwenvereniging EVA.

Math Elissen (58) uit Noorbeek is nauw betrokken bij het wel en wee van harmonie Berggalm. Hij was daar jarenlang voorzitter van de muziekcommissie. Op sportief gebied zette hij zich vooral in voor de voetbalclub, die een paar jaar geleden is opgegaan in de fusievereniging SNC ‘14. Binnen de parochie Sint-Brigida is hij onder meer voorzitter van het catechetisch beraad.

Rob Gorissen (71) uit Cadier en Keer is penningmeester bij gemeenschapshuis ’t Keerhoes. Ook bij tennisclub Bakkerbosch beheert hij het geld. Zijn grote passie is de muziek: hij zingt bij het parochiekoor van de kerk en is daar penningmeester is.

Annie Schreurs-Franssen (75) uit Eijsden is bezeten van de wielersport, waarbij zij zich met name inzet voor de jeugd. Tijdens de Hel van het Mergelland organiseerde zij jarenlang de dikkebandenrace voor kinderen. Verder stond zij aan de basis van het Kasseien Criterium en het allereerste avondcriterium voor jeugdrenners in Nederland.

GULPEN-WITTEM
Adry en Hermien Weijenberg uit Nijswiller hebben gisteren allebei en koninklijke onderscheiding gekregen. Zij is benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau, haar man heeft hetzelfde lintje gekregen, maar dan met zwaarden omdat hij militair is. Hermien Weijenberg-Schepers (50) was bestuurslid van de peuterspeelzaal Hummeloord en later van de oudervereniging van basisschool Sint-Joseph. Verder is zij bestuurslid van toneelvereniging ’t Trefpunt en harmonie Excelsior. Adry Weijenberg (54) was vrijwilliger bij de Nationale Reserve. Sinds 2009 is hij kapitein bij de Koninklijke Landmacht. Ook hij is actief voor de harmonie. Beiden zijn nauw betrokken bij de heemkundevereniging Wilra Sancti Dionysii.

Jacqueline Gerrekens-Wouters (63) uit Reijmerstok was jarenlang actief lid van fanfare Sint-Franciscus, jeugdvereniging Jongere Gemeenschap Reijmerstok en handbalclub Adio. Als bestuurslid van de stichting Gemeenschapsaccommodatie Reijmerstok was zij nauw betrokken bij de bouw van A gen Ing. Politiek was zij aangesloten bij het CDA, waarvoor zij vier jaar in de raadscommissie Grondgebiedzaken zat.

Anky Keijenberg-Koopman (76) uit Epen is bestuurslid van het gemengd koor Epen. Verder is zij als vrijwilligster actief binnen de plaatselijke bibliotheek. In de kerk is zij regelmatig te horen als lectrice en als lid van de Avondwakegroep. Verder werkte zij als vrijwilligster in het hospice Martinus. Sinds 2005 is zij nauw betrokken bij de activiteiten in het woonzorgcomplex Epen.

Marjo Lacroix-Snackers (60) uit Reijmerstok was lange tijd betrokken bij scouting Mechelen. In 1981 stond zij mede aan de wieg van handbalvereniging Adio, waar ze later voorzitter werd. Muzikaal is zij actief bij zangkoor Reijmerklank. Mevrouw Lacroix is ook kerkmeester in de parochie Sint-Franciscus en bestuurslid van de parochiefederatie Terlinden-Margraten.

Wim Lemmens (76) uit Reijmerstok was ruim een halve eeuw lid van Reijmerstokse Boys, waar hij bestuurslid en voorzitter was. De club ging later op in BMR. Verder was hij bij fanfare Sint-Franciscus, waar hij bij zijn 50-jarig jubileum werd benoemd tot erelid, en het parochieel missiecomité. Hij is ook actief voor De Zonnebloem en de Ouderensociëteit Gulpen-Reijmerstok.

Erwin Lennarts (50) uit Wahlwiller is in de regio vooral bekend als de ene helft van het muzikale duo Limbo Express. Hij heeft de afgelopen jaren meer dan honderd liedjes geschreven. Hij was verder lid van fanfare Berg en Dal in Slenaken, toneelgroep De Bron in Noorbeek en de jonkheid Schlennich ‘92. In Wahlwiller was hij onder meer lector en koster van de parochie Sint-Cunibertus. Hij is ook de drijvende kracht achter de Wahlwiller Wijnfeesten.

Leo Seroo (64) uit Eys. uitbater van het populaire café Sport, was een van de oprichters van tafelvoetbalclub Blauw Wit ‘62 en spaarclub De Sjirwa’s. Als vrijwilliger bij voetbalclub Zwart Wit ‘19 leverde hij verder een actieve bijdrage aan de bouw van de hoofdtribune op sportcomplex Hanzon. Daarnaast is hij betrokken bij carnavalsvereniging De Öss, schutterij Sint-Sebastianus en kanarievereniging De Eysvogel.

HEERLEN
Wiel Jongen (66) is benoemd tot rider in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is sinds 1987 directeur van Bill Boy Group BV (voorheen W.Th.J. Jongen Beheer). Hij heeft zich ingezet voor stadscarnavalsvereniging De Winkbülle. Hij heeft de Weltermolen als eigenaar in oude staat laten herstellen. Hij is oprichter van Stichting Promotie Limburgse kunstenaars.

Henk Münstermann (62) is sinds 1977 docent op de Open Universiteit. Daarnaast is hij ruim 27 jaar maatschappelijk actief bij zorgboerderij de Corisberghoeve, zangkoor Heerlens Oratorium Vereniging en Zangkoor Kadans.

Paul Göttgens (63) was in 1993 oprichter van de carnavals- cabaretgroep Los Papas en in 2003 oprichter en voorzitter van de Stichting Vrienden van Schunck. Ook is hij actief als bestuurslid van Koninklijke Harmonie Heerlen en stadscarnavalsvereniging de Winkbülle en de Samenwerkende Limburgse Carnavalsverenigingen.

Sjef Graat (71) is vanaf 1977 actief voor de stadscarnavalsvereniging De Winkbülle in Heerlen. Ook is hij sinds 1998 voorzitter van de ­Torencommissie Schelmentoren. Vanaf 1967 tot 2018 was Graat ‘stille’ motor achter de Stichting Da(a)gje-Uit, een autotocht voor senioren.

Leon Klinkers (72) is sinds 1992 tweede penningmeester voor de RK Gymnastiekvereniging Fides Heksenberg-Heerlen. Daarnaast is hij sinds 1976 actief als vrijwilliger in de wijk Heksenberg.

Nel Huisman-Meijer (66) zet zich ­bijna een halve eeuw in voor de voetbal- en gymnastieksport. Op zestienjarige leeftijd werd zij jeugdleidster bij RK Voetvalvereniging Heksenberg. Sindsdien verricht zij diverse functies binnen deze vereniging. Sinds 1979 is ze ook actief bij Gymnastiekvereniging Fides.

Marlies Heijnens-Senden (65) is bijna dertig jaar actief als vrijwilliger: vanaf 1989 in het ouderencentrum Vogelsanck, vanaf 1990 als mantelzorger van verschillende personen.

Wiel Sijstermans (69) is ruim 45 jaar maatschappelijk actief als vrijwilliger voor de buurt. Vanaf 1985 is hij lid en vrijwilliger bij de Katholieke Bond voor Ouderen. Ook is hij adviseur van de Invalidenbond Hoensbroek. Sinds 2010 is Sijstermans raadslid bij de Ouderen Partij Heerlen.

Leo Speth (90) is ruim 60 jaar maatschappelijk actief: als vervangend dirigent voor zangkoor St. Caecilia Heerlerheide en als dirigent bij het Gregoriaans zangkoor te Heerlerheide. Daarnaast verzorgt Speth al sinds 1975 het parochieblad.

Paul Tans (73) is boegbeeld van ondernemend Hoensbroek; penningmeester van Stichting Winkelcentrum Hoensbroek, een van de oprichters van Stichting Centrum­management Hoensbroek en penningmeester van Evenementen Organisatie Hoensbroek.

Anton van Gestel (71) zet zich in voor kwetsbare mensen in de probleemwijken. Hij is ook bestuurslid bij stichting Jonathan CBR (Community Based Rehabilitation Zambia). In 1996 richtte hij de stichting Wijkpastoraat de Vrank op.

Dries Lodewijks (55) was sinds 2006 tot dit jaar raadslid en fractievoorzitter voor de VVD.

Piet Brauer (66) was van 1994 tot dit jaar gemeenteraadslid voor de SP.

Sajjad Rahnama‘i (38) was 2006 tot dit jaar fractievoorzitter voor GroenLinks.

Wim van Kempen (75) was van 1998 tot dit jaar raadslid voor de SP.

KERKRADE
Annie Beunen-Ossel (66) heeft jarenlang functies vervuld in het onderwijs, waaronder die van leerkracht, lid van de medezeggenschapsraad, voorzitter van de ouderenraad en bestuurslid. Ze is voorzitter van de EHBO-vereniging Chevremont en van de Unie van Nederlandse Katholieke Vrouwen (UNKV).

Ben van Lent (71) is al jaren actief voor het Nederlandse Rode Kruis. Hij begon als eerste hulpverlener en is nu coördinator evenementenhulpverlener en vrijwilliger bij het team Bevolkingszorg. Ook is hij Lotus-slachtoffer bij de Lotus studiekring 024 Zuid-Limburg.

Leny Vroomen-Finders (91) is vrijwilliger bij de Hamboskliniek. Ze zet zich daar onder meer in voor het activiteitencentrum. Ze helpt het personeel en assisteert de pastoor bij de dienst. Ze draagt volksverhalen voor in het Kerkraads dialect.

Berthi Meijer-Bost (88) was vrijwilliger bij de jaarlijkse bijeenkomsten van oud-Indiëstrijders op de kazerne in Venlo. Ook was ze jarenlang kaderlid van de Centrale Voor Ouderen Kerkrade (CVO), gastvrouw en begeleider bij de hobbyclub van Impuls Kerngroep Centrum en lid van de Dames/Heren Sociëteit St. Lambertus. Haar huis is een verzamelpunt voor kledinginzameling ten behoeve van een missie in Roemenië.

Mark Sterk (43) is bestuurslid en voorzitter van harmonie St. Jozef in Kaalheide. Hij is verder actief voor KWF Kanker Bestrijding in Kerkrade, Stichting Museaal Erfgoed van de Congregatie van de Zusters van de H. Joseph te Heerlen, de stichting WMC en de parochie H. Jozef Kerkrade-West en hij is voorzitter van toneelvereniging Frohsinn 1904.

Catharina Scholtes (67) is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij was begeleider en coach van de Limburgse paralympische zwemploeg. Ze vervult de rol van voorzitter bij de gidsengroep en de kunstadviesgroep Abdij Rolduc, de Kerkraadse afdeling van de stichting Hertog Limburg Pad, Geschichtsverein Baesweiler, de stichting Ailbertus Rolduc en bij de stichting Eurode 2000+. Zij is verder bestuurslid van de Verein Burg Rode en de Geschichtsverein Aachen in Duitsland.

Jan Meindersma (76) is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was vrijwillig scheepsarts op de zeilopleidingsschepen Bark Europa en de Clipper Stad Amsterdam. Hij is voorzitter van sportclub DDD’74 en bestuurslid van de stichting Orgelkring Kerkrade. Verder is hij voorzitter van de Orde van den Prince afdeling Heerlen en de Koninklijke Nederlandse Vereniging Onze Luchtmacht Regio Limburg.

LANDGRAAF
Gaston Huth (53) was twaalf jaar raadslid in Landgraaf. Hij begon als raadslid van GBBL Ubach over Worms en ging verder als fractie Huth. De laatste vier jaar vertegenwoordigde hij het CDA. Voor die partij was hij ook fractievoorzitter.

José Hoekstra-Hoen (62) zet zich al jaren in voor stichtingen die zich bezighouden met de hulpverlening aan arme mensen in Oost-Europa. Tevens collecteert ze voor het Prinses Beatrix Spierfonds en was ze lid van (voorheen) schutterij Wilhelmina Nieuwenhagen. Veel verenigingen kunnen op haar terugvallen: vrouwencarnavalsvereniging De Spinneköpkes, worstelvereniging Simson en volleybalvereniging VVS, ging mee als begeleidster van de bedevaart naar Banneux. Sinds 2005 is ze mantelzorger van haar nog zelfstandig wonende 97-jarige moeder. Eerder werd ze in Landgraaf onderscheiden met de verkiezing tot ‘Vrouw van het jaar’.

N. Kohlen (m) en T.H.G.M. Kohlen-Buttolo (v)

MAASTRICHT
Jet Knüppe (58) is sinds 1998 begaan met kinderen in Wit-Rusland die ernstig ziek zijn geraakt door de gevolgen van de kernramp in Tsjernobyl, in 1986.

Loe van der Molen (69) is medeoprichter van de landelijke Rijkswaterstaat Muziekkapel en is nog steeds actief als bestuurslid. Ook is hij betrokken bij de vereniging van directiechauffeurs en oud-chauffeurs Rijkswaterstaat, het kerkelijk zangkoor van Rothem en bejaardensoos Berg en Terblijt.

Paul Bronckers (63) was voorzitter van mannenkoor Wieker Eindrach uit Wyck en sinds 2009 betrokken bij de Wieker Fanfare St. Franciscus. Hij is actief voor stichting Momus (voor minderbedeelden) en de stichting Vrienden van Chalinze Mzee (gezond water en sanitaire voorzieningen in Tanzania).

Hanny Hendrix (57) is één van de drijvende krachten achter het Huis voor de Pelgrim dat bedevaarten naar Lourdes organiseert. Daarnaast is Hendrix al dertig jaar de rechterhand van voorzitter Benoit Wesly van de joodse gemeenschap in Limburg en secretaris van de Maastrichtse Heiligdomsvaart.

Funs Olders (64) was 25 jaar betrokken bij ’t Struijskommitee en was van 1986 tot 1998 Groet Mejoor, één van de hogere posities in de plaatselijke carnavals­cultuur. Inmiddels zet hij zich in als mantelzorger.

Dor Krüse (76) is de vraagbaak voor inwoners van de wijk Malpertuis. Daarnaast is hij sinds 2010 bestuurslid van de Bejaardenbond Malberg, die onder meer carnavals- en kienmiddagen organiseert.

Michel Janssen (65) is voormalig vakbondsman. Hij zet zich in voor buurtnetwerk Malpertuis.

Peter Stroes (65) is sinds 1972 actief voor De Trekkers die zich inzet voor het behoud van de sociale, culturele en traditionele activiteiten in Maastricht. Stroes, voorheen ook brancardier naar Lourdes, helpt verder bij het Preuvenemint en de Vrijthofconcerten van André Rieu.

Jaap Schrander (65) is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is sinds 1984 actief als kinderarts in het AZM. Schrander speelde daarnaast een belangrijke rol bij de totstandkoming van het expertisecentrum voor kinderen met het Kabuki-syndroom, een erfelijke aandoening die tot typische uiterlijke kenmerken en een ontwikkelingsachterstand leidt.

Josée Jeunhomme (79) helpt als medewerkster van welzijnsinstelling Trajekt mensen met ongeordende papieren en documenten. Daarnaast ondersteunt ze als ‘schuld en budget-maatje’ mensen die financieel in de problemen zitten.

Via de Buurtkrant Wittevrouwenveld houdt Annie Kerkhofs (71) inwoners van de wijk sinds 2002 op de hoogte van wat er in de buurt allemaal gebeurt. Daarnaast geeft ze computerles aan ouderen. Ze is lid van het Buurtnetwerk Wittevrouwenveld.

Math Nulens (70) zet zich al jaren in voor de harmonie St. Walburga en de kerk in de wijk Amby.

Henny Willems (64) is al meer dan 25 jaar de eindredacteur van Amyer Praot. Daarnaast is hij actief in de zanggroepen Mes Amie en Crescendo en bij De Sjlaaibok.

Sascha Teunissen (75) is de oprichter van het Maastrichts Slavisch Koor. Sinds 2011 wordt samengewerkt met het koor van de Oekraïens-orthodoxe kerk in Genk, waarvan Teunissen al bijna 25 jaar dirigent is.

Paul Vossen (59) is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is sinds 2017 bestuursvoorzitter van de onderwijsstichting Kom Leren. Sinds 2012 is hij secretaris van de raad van commissarissen van bouwvereniging Woningzorg in Maastricht en actief bij hockeyvereniging Hockeer in Cadier en Keer.

José Cretz of Kretz-Brouns (79) beheerde samen met haar man Frans 25 jaar lang de gemeenschapszaal Bosscherveld/Boschpoort. Daarnaast is ze al jarenlang penningmeester van de ouderenbond St. Hubertus. Sinds 1975 is ze actief bij Vrouwenbond.

Net als zijn vrouw José is ook Frans Kretz (79) gedecoreerd. Naast het beheren van de gemeenschapszaal Bosscherveld/Boschpoort, was ook hij al die jaren lid van de ouderenbond St. Hubertus. Hij is (en was) actief voor de tuindersvereniging Bosscherveld, de plaatselijke biljartclub carnavalsvereniging De Voedingratte.

MEERSSEN
Antoinette Creusen-Bemelmans (71) uit Bunde was vrijwilliger bij en lid van het oudercomité van basisschool Franciscus in Bunde. Zij was oprichter van het Oranjecomité van de school. Creusen is medeoprichter én voorzitter van de werkgroep Warme Maaltijd Voorziening in Bunde-Geulle. Ze was vrijwilliger bij de politiebond IPA, vrijwilliger en coördinator voor het Astmafonds (thans Longfonds) in Bunde.

Tiny Joosten-Peukens (66) uit Geulle is sinds 1977 vrijwilliger en bestuurslid van Buurtvereniging Brommelen. Ze verzorgt de catering van de buurtcontactdagen, is (mede)organisator van fiets- en wandeltochten, doet de inkoop en verzorging van de paasbrunch en de paaswandeling. Ze bezoekt zieken, verzorgt het openen en sluiten van de Banneuxkapel in Geulle en maakt vlaggen voor de processie. Sinds 2000 is ze vrijwilliger bij Bejaardenvereniging Sint Martinus in Geulle. Ze beheert de kantine tijdens de kaartmiddagen en de dansmiddagen en doet de schoonmaak van het gemeenschapshuis De Kleiaove na afloop. Joosten is tevens bestuurslid van de Heemkundevereniging Gäöl en bezorgt warme maaltijden voor verzorgingshuis Ave Maria in Geulle.

Marianne Pluis-Mullers (62) uit Geulle is sinds 1991 activiteitenbegeleidster bij Zorgcentrum Ave Maria Geulle. Daarnaast is Pluis sinds 1975 lid van het Damescomité van Fanfare Sint Martinus Geulle en zet zich in bij de rommelmarkt, de plantjesactie, de loterij, de vintagemarkt, de intocht van Sint Nicolaas en de jaarlijkse smikkeltocht. Ze is diverse malen lid van de kascontrolecommissie geweest voor de jeugdopleidingen. Sinds 1977 is ze bestuurslid van Buurtvereniging Brommelen. Ze is initiatiefneemster van de buurtcontactdag, de paasactiviteit, excursiemiddag, het Sint Maartensvuur en het kienen. Ze onderhoudt tevens de website, opent en sluit de Banneuxkapel, bezoekt zieken, haalt contributie op en ondersteunt bij de processie.

Jessy van Attekum-Biesmans (63) uit Meerssen is sinds 1997 docent op basisschool De Gansbeek. Daarnaast zet zij zich in voor de dodenherdenking, de Eerste Heilige Communievoorbereiding, de processie, de kerstviering en de parochieviering op school. Ze verzorgt de communielessen en heeft het communicantjeskoor opgezet. Ze is betrokken bij de Bartholomeusmarkt en zet zich in voor carnaval en schutterij. Daarnaast is ze lector in de Basiliek. Sinds 1997 is Van Attekum betrokken bij het jeugdcarnaval.

Frans Meewis (80) uit Geulle was docent Duits en Drama en voorzitter van de culturele commissie van het Bonnefantencollege Maastricht. Meewis was lid van de afdeling Toneel van de Culturele Commissie van de Provincie Limburg, voorzitter van de stichting Cultureel Centrum Maastricht en presentator van jeugdconcerten van het Limburgs Symphonie Orkest. In 2001 richtte Meewis Stichting Bérenger op. Hij is sindsdien bestuurslid en artistiek leider. Deze stichting slaat artistieke bruggen met Oost-Europese culturele organisaties.

NUTH  
Louis Harst (81) is al sinds 1944 als vrijwilliger betrokken bij de parochie Sint Bavo. Hij was onder andere misdienaar, brancardier op bedevaartstochten en hij verrichte onderhoudswerkzaamheden. Hij is al vijftig jaar lid van het kerkkoor. Ook werkte hij als vrijwilliger bij zorgcentrum de Baenje in Sittard.

Jan Jacobs (70) zet zich in voor veel projecten en initiatieven in Wij­nandsrade. Zo organiseert hij onder meer activiteiten bij buurtvereniging De Oude Dorpskern en zet hij zich in voor het onderhoud van de vijvers in het dorp. Hij is op vrijwillige basis conciërge en schoolassistent op de Sint Stefanusschool.

Pol Ploemen (75) is al jaren actief bij parochie Sint Bavo. Hij is lid van het begrafeniskoor en tot voor kort was hij voorzitter van het gemengd kerkkoor. Ook was hij actief in het onderwijs. Zo was hij penningmeester bij Stichting Katholiek Onderwijs Nuth en vrijwilliger bij basisschool De Bolster. Sinds 2015 is hij een van de reparateurs van het Repair Café in Nuth.

Gé Spoons (61) zet zich als vrijwilliger in voor verschillende organisaties uit Schimmert. Zo is hij zeer actief bij carnavalsvereniging De Taarbreuk, de wandelvereniging De Trampelkeu en oprichter van de Georganiseerde Ondernemers Schimmert. Hij is lid van de Dorpsraad Schimmert. Ook heeft hij samen met medeburgers namens het Comité Gedenkteken Op de Bies ervoor gezorgd dat er in 2006 een monument voor een kloostergemeenschap is opgericht in Schimmert.

ONDERBANKEN
Bert Ehlen (64) uit Schinveld is van maart 1998 tot oktober 1999 commissielid geweest namens de lokale partij Democraten Onderbanken en vanaf april 2006 fractievoorzitter. Daarnaast is hij 18 jaar raadslid geweest tot het afscheid op 25 januari dit jaar.

Wiel Daemen (65) uit Bingelrade is voorzitter van Stichting Ontmoetingscentrum Bingelrade. Hij is ook als vrijwilliger actief bij activiteiten van CV De Keescheknup.

Mia Crombach - Schoonbroodt (70) uit Bingelrade is bestuurslid van harmonie St. Caecilia en van Stichting Ontmoetingscentrum Bingelrade. Ze collecteert voor de Nederlandse Brandwonden Stichting.

SCHINNEN
Jan Brouns (73) uit Schinnen is medeoprichter en voorzitter van het Clarinet Choir Schinveld. Hij heeft door de jaren heen allerlei bestuurstaken voor het amateur-ensemble op zich genomen. Eerder heeft hij zich ook ingezet voor harmonie St. Caecilia Schinveld, waar hij ook muzikant was. In Kerkrade heeft hij zich voor de viering van carnaval ingezet. Hij trad er op als buuttereedner en schreef carnavalssjlagers.

Paul Lintzen (51) uit Puth is voorzitter van de voetbalclub Alfa Sport. Hij was medeoprichter van VV Puth dat in 2016 met VV Schinnen en VV Adveo in de fusieclub is opgegaan. Hij is verder comitélid bij de organisator van de jaarlijkse Bedrijvenschuttersdag Puth. Hij is ook deelnemer aan de stichting Vrunj van Puth.

Henriëtte Thuis (77) uit Amstenrade is lid van de gemeenteraad in Schinnen voor partij Vernieuwingsgroep. Ze was in de gemeente van 2006 tot 2008 wethouder. Ze is verder voorzitter van het Samenwerkingsverband Ouderen Schinnen. Tevens is ze bestuurslid van Weldadige Stichting Jan de Limpens in Oirsbeek en voorzitter van de afdeling Amstenrade van KBO.

SIMPELVELD
Hein Packbier (78) is medeoprichter, penningmeester, secretaris tevens vicevoorzitter van het Gemend Kerkelijk Zangkoor Sint-Jozef-Arbeider Huls en was van 1995 tot 2002 voorzitter van de spaarclub Bellevue.

Bep Vanhommerig (79) is al sinds 1977 vrijwilliger bij de parochie Sint Remigius van Simpelveld. Daarnaast zet ze zich vrijwillig in bij verpleeghuis Molenpark, onderdeel van Sevagram.

Jan Vankan (80) is sinds 2000 vrijwilliger bij de Stichting Impuls Simpelveld (voorheen SWOBS). Ook was hij van 2003 tot 2012 vrijwilliger bij de werkgroep Beaurepart. Daarnaast is Vankan actief als vrijwilliger bij en bestuurslid van het Simpelvelds Mannenkoor David.

SITTARD-GELEEN
Ger Beckers (68) uit Born is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is voorzitter van de Geleense KBO-afdeling. Ook is hij al jaren vrijwilliger bij de KNVB. Hij is voor onder meer begeleider van jeugdteams bij internationale toernooien. Hij heeft zich ook ingezet voor tal van andere verenigingen, zoals Jong Nederland, buurtvereniging Achter de Taores in Geleen en RKFC Lindenheuvel.

Theo Beckers (65) uit Geleen is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is meer dan veertig jaar bestuurlijk als vrijwilliger actief. Hij is voorzitter van amateurvoetbalclub FC Geleen Zuid en was dat voor het tot fusie kwam bij Quick ’08. Hij was bestuurslid bij opleidingsbedrijf Bouwmensen Limburg en bestuurslid bij de afdeling Limburg van ondernemersorganisatie Bouwend Nederland.

Louisa Benders (68) uit Munstergeleen is secretaris van de KBO-afdeling in dat dorp. Ze verricht tal van hand- en spandiensten voor de vereniging. Verder is zij bestuurslid van kerkelijk zangkoor St.Caecilia Munstergeleen en vrijwilliger bij Zuyderland Glana in Geleen. Eerder was ze secretaris van de afdeling Munstergeleen van de Zonnebloem.

Ben Bongers (72) uit Sittard is een autoriteit op het gebied van chronogrammen, zogenoemde jaardichten. Hij is verder als onbezoldigd criticus, vertaler en corrector verbonden aan het Augustijns Instituut dat het werk van kerkvader ­Augustinus uitdraagt. Hij is tevens secretaris van het IVN Munstergeleen. Daar draagt hij ook bij aan het blad Het Steenuiltje. Hij is een drijvende kracht achter het fruitbomenproject Plök en is vrijwilliger bij de Stichting Behoud Franse Klooster.

Annie Bos-Bessems (77) uit Geleen is oprichter en voorzitter van het damescomité van Mannenkoor Beeker Liedertafel. Ook onderhoudt ze de kleding van het koor. Ze is penningmeester van het Katholiek Vrouwengilde afdeling Beek.

Harrie Claessen (64) uit Grevenbicht is bestuurslid bij de heemkundevereniging Bicht. Hij verzorgt daar ook het beheer van het verenigingslokaal en was initiatiefnemer achter de jeugdafdeling. Hij is ook bestuurslid geweest bij Voetbalvereniging Armada.

Bert Dekker (56) uit Munstergeleen is voorzitter bij Scouting Munstergeleen. Hij organiseert ook regionale scoutingwedstrijden vanuit de scouting Westelijke Mijnstreek en is daar webmaster. In het verleden was hij ook actief in het bestuur van Scouting Don Bosco in Sittard.

Jo Deusings (71) uit Geleen is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft zich bijzonder ingezet voor de Limburgse dialectmuziek. Zo was hij betrokken bij het Geleens Leedjes Konkoer en talentenwedstrijden bij Theater Karroessel. Hij jureerde bij het LVK, KVL, de Limburgse Buuttekampioenschappen, Parkstad Live en andere evenementen. Hij heeft tal van Limburgse artiesten begeleid en voor hen dialectliedjes gemaakt.

Herman van Eeten (71) uit Obbicht is penningmeester geweest van Buurtvereniging De Riet in Obbicht. Hij was bestuurslid bij Harmonie Concordia Obbicht. Hij hield daar het archief bij en verzorgde een tijd het uniformenbeheer. Momenteel beheert hij de harmoniezaal.

Peter Fransman (59) uit Sittard is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft allerlei verdiensten op het terrein van cultuur. Zo is hij voorzitter van Stichting Street Art en voorzitter van de raad van toezicht van Intro In Situ. Hij is bestuurslid bij Stichting Zuiderlicht en lid van het college van advies bij het Elisabeth Strouvenfonds.

Piet de Groen (84) uit Geleen is leider van de technische commissie van Mannenkoor DSM Sabic. Hij is vrijwilliger bij Zuyderland Glana. Hij is collectant geweest voor tal van goede doelen en heeft zich ingezet voor tafeltennisvereniging Het Rikske Geleen.

Wilma Heijnen (59) en Ger Welten (60) uit Geleen vormen een echtpaar en hebben allebei een lintje gekregen. De twee zetten zich op allerlei gebieden in voor scouting Verkenners Kluis Geleen. Wilma is tevens collectant voor diverse organisaties. Ger is ook trainer bij de Scouting Academy Limburg.

Anny Kerstjens-Cramers (72) uit Holtum is secretaris van het Gemengd Zangkoor Holtum. Ze is daar ook tweede dirigent en organiseert het Ceciliafeest. Ze is ook jarenlang betrokken geweest bij de ‘Houtumse revue’, onder meer als tekstschrijver.

Math Nijsten (55) uit Geleen krijgt een lintje vanwege zijn vertrek na vier jaar als raadslid in Sittard-Geleen. Hij is van 2003 tot 2011 ook lid geweest van Provinciale Staten.

Paul Offermans (63) uit Geleen is voorzitter van de Vincentiusvereniging Geleen. Hij is ook voorzitter van de werkgroep van goededoelenorganisaties in de Westelijke Mijnstreek. Hij is bestuurslid van het missiecomité Leyenbroek en vrijwilliger bij Zuyderland.

Jacques Salden (62) uit Guttecoven was dirigent bij Fanfare St. Caecilia Guttecoven. Hij was muzikaal leider van de Dennebosjkapel en jongerenkoor Gujoko. Hij heeft de Stichting Euregion Brass, Wind en Percussion opgericht.

Winand Schmeitz (68) uit Sittard is onder meer actief geweest voor het jongerenwerk, kerkbestuur, fanfare St. Caecilia Broeksittard en als leider van dameskoor Broeksittard. Ook heeft hij zich ingezet voor een wijkplatform, diverse speeltuinen, buurthuis De Kantine en wijkblad De Doorkijk.

Jacques Spee (66) uit Born is secretaris van Speeltuin de Paddestoel in Born. Hij heeft zich ingezet voor professionalisering van de bedrijfsvoering. Hij is ook actief binnen de wijkraad Born West en hij is penningmeester van stichting Pater René.

Rikie Vahsen-Taks (79) uit Sittard is bestuurslid geweest van Kerkelijk Zangkoor Ophoven en na fusie van het koor vrijwilliger bij Kerkelijk Zangkoor St. Gregorius. Ze is penningmeester van de Oratorium-vereniging Sittard. Ze is voorzitter van de KBO-afdeling Sittard-Ophoven.

STEIN
Else de Bont-van Galen (65) uit Stein is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ze is vrijwilliger bij Atletiekvereniging Caesar in Beek. Ze is onder meer vrijwilliger bij de Vereniging Mondiaal Beleid en bij stichting Huis voor de Zorg in Sittard. Ze is ook lid van de werkgroep Toegankelijkheid van de Federatie van Gehandicaptenorganisaties in Limburg.

Truus van den Boorn-Smeets (81) uit Elsloo is vrijwilliger bij de Zonnebloem-afdeling Elsloo. Ze is betrokken bij het wekelijkse welfarewerk in het Maaslandcentrum Elsloo, gaat op ziekenbezoek en biedt begeleiding bij uitjes. Verder verleent ze zorg aan haar overbuurvrouw en aan een vriendin.

Mieke Drenthen-Peeters (64) uit Urmond is medeorganisator van de sinterklaasintocht in dat dorp. Ze is vrijwilliger bij de afdeling Stein van Veilig Verkeer Nederland. Ze is hulpouder bij het landelijk verkeersexamen. Ook helpt ze op basisschool de Maaskei. Ze is bestuurslid van Fanfare St. Martinus en bestuurslid van het St. Leendertmarkt Comité.

Hub van Erp (78) uit Berg aan de Maas is voorzitter van en trainer bij Handbalvereniging IVS in Berg aan de Maas. Ook is hij daar vrijwilliger bij Stichting Oogstdankfeesten. Hij is daar wagenbouwer en als lid van de tentencommissie helpt hij bij het inrichten van de feesttenten. Hij is lid van wandelclub Isidorus.

Nico Havenaar (69)uit Stein is sinds 1975 vrijwilliger bij de Kom en Zie Kerk in Schinnen. Ook is hij op vrijwillige basis via Stichting Handen-In-Huis invaller voor vaste mantelzorgers als zij op vakantie zijn. Bij Partners in Welzijn zet hij zich als vrijwilliger in voor eenzame en kwetsbare ouderen. Ook doet hij vrijwilligerswerk bij Vivantes Ouderenzorg in Elsloo en Stein.

Piet Heidendal (73) uit Elsloo is lid van de Parkcommissie van Landgoed Elsloo van Stichting Limburgs Landschap. Hij is medeverantwoordelijk voor onderhoudswerkzaamheden op het terrein. Ook is hij voorzitter en secretaris van de stichting die sponsorgelden werft voor het landgoed en kasteelpark.

Gerda Limpens-Coumans (77) uit Stein is actief voor parochie H. Martinus. Zo verzorgt zij het kerkblad en de jaarlijkse huis-aan-huiscollecte. Ze is vrijwilliger bij de Parochiële Vrouwenvereniging REO ’76. Ze is mantelzorger voor haar hulpbehoevende inwonende zus.

Pierre Quanjel (76) uit Stein is vrijwilliger en bestuurslid bij de Rijkswaterstaatkapel in Maastricht. Eerder heeft hij bij tal van verenigingen en clubs vrijwilligerswerk gedaan, zoals bij het Reünie Orkest Limburgse Jagers, Fanfare Société Saint Martin en de Badmintonvereniging Stein.

Dora Smeets-Maes (78) uit Urmond is actief voor de protestantse gemeente Geleen-Beek-Urmond. Ze verricht onder meer onderhoudswerkzaamheden aan de kerktuin en ondersteunt de koster. Ze is ook vrijwilliger bij Fanfare St. Martinus.

Marcel Thans (72) uit Meers is als vrijwilliger onder meer beheerder van speeltuin ’t Wielke in Meers. Daar draagt hij zorg voor het onderhoud aan de toestellen. Ook is hij vrijwilliger bij woonzorgcentrum De Baenje in Stein en voorzitter van dorpsdagvoorziening Bie Gerda in Meers. Hij is initiator en trainer van de Loopgroep Meers.

Jef Veugen (66) uit Stein is als vrijwilliger actief voor Atletiek Maastricht. Zo is hij trainer en redacteur van de nieuwsbrief. Hij heeft zich ingezet voor de heroprichting van jaarlijkse bevrijdingshardloopestafettes met het bevrijdingsvuur van Caen in Normandië via Maastricht naar Wageningen. Hij is ook vrijwilliger bij het ‘Coach for you welzijnswerk’ in Sittard.

VAALS
Joep Baltus (79) staat bekend als een betrokken lid van de Vaalser gemeenschap. Zo is hij sinds 2002 onafgebroken lid van een raadscommissie geweest en heeft hij sinds 2006 drie raadsperiodes lang het ambt van raadslid bekleed.

Heinz Labriaire (78) wordt op basis van zijn vrijwillige activiteiten sinds 1972 onderscheiden. Hij is ruim 45 jaar vooral actief geweest als coördinator van het Oranje Comité Vaals en als elftalbegeleider bij voetbalclub Rood Groen LVC ’01. Zijn focus ligt vooral op het betrekken van kinderen bij activiteiten.

Jozef Hermans (81) is sinds 1969 op diverse vlakken verbonden aan het Mannenkoor CCK ’74 Esch-Lemiers. Hij was medeoprichter en vicevoorzitter van Stichting Evenementen CCK ’74 Esch-Lemiers, lid van de Schola Cantorum, lid muziekcommissie en muzikaal adviseur van het Mannenkoor en lid, tweede en eerste dirigent van het Schola da Requiem. De heer Hermans is tevens vrijwilliger in Zorgcentrum Langedael te Vaals. Internationaal is Jozef Hermans bekend als gevierd operazanger.

VALKENBURG AAN DE GEUL

Bert Dauven (56) uit Berg en Terblijt is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Dauven was de afgelopen jaren wethouder in Valkenburg aan de Geul. Hij is sinds 1998 politiek bestuurlijk actief. Daarnaast heeft hij zich niet alleen door de politiek gedreven maar ook ingezet voor de voetbalvereniging, het Rode Kruis, het kerkbestuur en de stichting Senioren.

Henk Drissen (75 ) uit Oud Valkenburg is sinds 1998 betrokken als vrijwilliger bij de priorij Regina Pacis. Hij is voor de zusters van de Priorij steun en toeverlaat op velerlei gebied, onder meer als tolk en persoonlijk adviseur. Hij helpt bij dagelijkse zaken waar de zusters te oud voor zijn geworden en verzorgt het kluswerk.

Martin Marcus (60) uit Schin op Geul zet zich 1991 zet zich, veelal als voorzitter of penningmeester, in voor onder meer fanfare Sint-Cornelius, de stichting Gemeenschapsvoorzieningen en het kerkbestuur.

Jo Römling (78) uit Valkenburg is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 1999 werd Römling benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, onder meer vanwege zijn lidmaatschap van de gemeenteraad. Dat werk doet hij nog altijd. Römling is tevens voorzitter van de stichting Evenementen Promotion en daarmee verantwoordelijk voor veel evenementen.

VOERENDAAL
Henk Spit (74) uit Klimmen is sinds 1976 actief als vrijwilliger. Hij is medeoprichter, bestuurslid en tweede voorzitter van de Vereniging Oos Mergelland Sjaop. Tevens voorzitter en lid van de Raad van Elf van Karnavalsvereniging De Molmuus 1954 Klimmen, voorzitter van Mannenkoor St. Remigius te Klimmen en bestuurslid van de Stichting Toon Hermans Huis Parkstad te Heerlen.

De Klimmense Chris Smeets (68) ontplooit sinds 1987 meerdere vrijwillige activiteiten. Zo is ze vrijwilliger bij het Wereld Muziek Concours te Kerkrade, lid van het gidsenteam van de Ronald McDonald Kindervallei in Houthem St.-Gerlach en vrijwilliger en bestuurslid van Koninklijke Harmonie De Berggalm Klimmen.

Leon Creugers (56) is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 2006 is Creugers directeur van de Woningstichting Voerendaal. Daarnaast is hij bestuurslid van de parochie H. Theresia van het Kind van Jezus, vrijwilliger bij ­Bureau Jeugdzorg Heerlen, Xonar Maastricht en het Gehandicapten Platform Voerendaal. Hij was medeoprichter en lid van de Adviesraad op het terrein van de Wet Voorziening Gehandicapten.

Wil Giesbertz (65) uit Voerendaal is benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Giebertz is bijzonder actief bij diverse zangkoren. Zo is hij voorzitter en zanger van gemengd koor Inter Nos Voerendaal en medeoprichter van het Zomerkoor. Dit project had als voornaamste doel mensen uit de regio bij elkaar te brengen om te zingen. Ook is Giesbertz voorzitter en adviseur van de stichting Orgelkring Voerendaal.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen