Lintjes voor Jenny Arean en Rotjoch

Print
Lintjes voor Jenny Arean en Rotjoch

Actrice Jenny Arean krijgt in De Nieuwe Kerk door waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen een koninklijke onderscheiding opgespeld. De cabaretiere is tijdens de jaarlijkse lintjesregen benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Afbeelding: ANP

Zangeres, actrice en cabaretière Jenny Arean mag zich vanaf donderdag Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw noemen. Ook rapper Rotjoch is nu ridder, maar dan in de Orde van Oranje Nassau.

De twee behoren tot het groepje bekende Nederlanders dat donderdag samen met duizenden landgenoten is geëerd met een lintje.

Loopbaan
Jenny Arean speelde in haar lange carrière in musicals, cabaretvoorstellingen, tv-series en films. Met het lied Vluchten kan niet meer scoorde zij een klassiek geworden hit. Striptekenaar Eric Heuvel is nu eveneens Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij begon zijn loopbaan in de jaren 80 met de strip January Jones. Later maakte hij stripverhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Rotjoch (echte naam Angelo Diop) is behalve rapper ook presentator en programmamaker. Hij wordt gezien als boegbeeld voor veel jongeren.

Radio-dj Edwin Evers is gedecoreerd met de versierselen die horen bij Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij presenteerde vanaf 2000 Evers Staat op, het best beluisterde programma bij Radio 538. Hij staat bekend om vooral zijn imitaties van de voetbalbroers De Boer.

BN-ers
Andere bekende ridders in de Orde van Oranje Nassau zijn televisiepresentatrice Caroline Tensen (Een tegen 100 en DNA Onbekend), acteur John Leddy (Koos Dobbelsteen in Zeg 'ns Aa), zangeres en componist Izaline Calister, gitarist Bert Ruiter (Focus en Earth & Fire), radioverslaggever en schrijver Jeroen Wielaert (Radio 1), voormalig VVD-politica Laetitia Griffith, voormalig wielrenner Michael Zijlaard (Nederlands kampioen baanwielrennen in 1992 en 1993), voormalig para-atleet Marianne Verdonk (zesmaal Europees en eenmaal wereldkampioen) en darter Michael van Gerwen (wereldkampioen en eerste plaats op de wereldranglijst).