Taakstraf en vrijspraak in zaak pillenfraude

Print
Taakstraf en vrijspraak in zaak pillenfraude

Afbeelding: iStock

De bestuurders van het bedrijf Verenigde Apotheken Limburg (VAL) hoeven niet zoals geëist de cel in voor fraude bij de declaratie van medicijnen.

De bestuurders van het bedrijf Verenigde Apotheken Limburg (VAL) hoeven niet zoals geëist de cel in voor fraude bij de declaratie van medicijnen. De rechtbank Rotterdam heeft Jef Prickartz (76) wel wegens valsheid in geschrifte een taakstraf van 180 uur opgelegd en een voorwaardelijke celstraf van een jaar, zijn zoon Jaap (46) is zelfs helemaal vrijgesproken. Hun bedrijf is veroordeeld tot een geldboete van 250.000 euro.

Celstraf
Het Openbaar Ministerie had eind maart veel zwaarder ingezet. Het had een celstraf van twee jaar geëist voor vader en zoon  en een boete van 800.000 euro voor hun bedrijf. Volgens justitie hebben zij jarenlang grootschalig gefraudeerd met de declaratie van medicijnen bij zorgverzekeraars. Met die fraude zou een bedrag van 17,3 miljoen euro zijn gemoeid.

Declaraties
Van oplichting is volgens de rechtbank Rotterdam echter geen sprake. VAL heeft wel valse declaraties ingediend, maar de rechters zien geen oorzakelijk verband met de daarop volgende betalingen van de zorgverzekeraars. Er kan ook niet worden vastgesteld dat de verzekeraars schade hebben geleden door de valse declaraties.

Als grondlegger van de apotheekketen met circa veertig filialen in heel Limburg wordt Jef Prickartz verantwoordelijk gehouden voor de valsheid in geschrifte van zijn bedrijf. Bij zijn zoon achten de rechters niet bewezen dat  hij bij dat delict een rol heeft gespeeld.

Beide bestuurders van het apothekersbedrijf hebben altijd gezegd onschuldig te zijn. Hun advocaat Marijn Zuketto gaat zich beraden op de vonnissen. Hij wil nu verder niets kwijt. 

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen