Robot Forpheus is lief voor je als je verliest

Print

Afbeelding: REUTERS/Fabian Bimmer

Brendan van den Beuken, beeldcoördinator bij De Limburger, legt elke week een foto onder het vergrootglas. Hij zoekt naar het andere verhaal achter bijzondere of actuele foto’s. Hij beschrijft wat hij ziet wanneer hij langer naar een foto kijkt.

De foto zou je makkelijk in twee delen kunnen zien; links een tafeltennisspeler en rechts ‘The War of the Worlds’. Tafeltennis zal iedereen wel kennen, maar voor diegene die mijn associatie met ‘War of the Worlds’ even niet snapt, zal ik dat uitleggen. 

Op 30 oktober 1938 werd tijdens Halloween in een muziekprogramma op de Amerikaanse radio een hoorspel uitgezonden, geregisseerd door Orson Welles. De muziek werd plots onderbroken met verontrustend nieuws over een invasie van Marsmannen. Hierop volgde het hoorspel waarin ‘live’ werd weergegeven wat er gebeurde in Amerika. Wezens van Mars in driepotige machines probeerden de mensheid uit te roeien.Veel luisteraars begrepen niet dat het nep was en al snel was half Amerika in rep en roer. In 1953 werd het verhaal voor het eerst verfilmd en de driepotige machines met hun laserarm waren nu ook op film te zien. De gelijkenis tussen deze machines en ‘Forpheus’ is groot.

Robot
Forpheus is de naam van de Ping Pong-robot. De firma Omron heeft deze robot ontwikkeld. Ze maken ‘producten en toepassingsexpertise voor technologisch geavanceerde industriële automatiseringstoepassingen’.

Maar Forpheus is niet zo maar een spelcomputer gemaakt om te winnen. Het is een trainingsrobot. Tijdens het spelen zal Forpheus het spelniveau van de speler inschatten en zich daar op aanpassen. Meerdere camera’s, die duizend beelden per seconde opnemen, zien waar de bal naartoe geslagen wordt en de arm met het batje zal daar op reageren.

Er is ook gezichtsherkenning. De camera’s registreren emoties en de robot zal daarop reageren. Kijk je somber omdat je punten verliest, dan zal de Forpheus minder goed gaan spelen.

De tafeltennisspeler op de foto is Dimitrij Ovtcharov, een Duitse tafeltennisspeler van Oekraïense afkomst. Hij is meermalig Europees kampioen en in 2017 won hij de World Cup. Een kleine smet op zijn blazoen heeft hij wel. Op 22 september 2010 werd Ovtcharov betrapt op het gebruik van clenbuterol, een verboden middel. Clenbuterol is in Europa enkel op de markt voor gebruik bij paarden met astma. 

Hij werd per direct geschorst door de Duitse tafeltennisbond. Volgens Ovtcharov had hij vervuild vlees gegeten tijdens een toernooi in China. Een haaranalyse leverde hem vrijspraak op.

Maar waarom is de tafeltennisfoto scheef genomen? Zou de fotograaf meer dynamiek willen of kreeg hij anders geen beeldvullende foto? Maar dat is een kwestie van perspectief bepalen. Ovtcharov is nu wel in het voordeel; hij speelt bergafwaarts...

Reageren? brendan.vandenbeuken@delimburger.nl