Werkgevers verliezen: alle bussen en treinen van Arriva staan maandag en dinsdag stil

Print
Werkgevers verliezen: alle bussen en treinen van Arriva staan maandag en dinsdag stil

Een stakingsdag eerder dit jaar. Afbeelding: Stefan Koopmans

Het regionale bus- en treinvervoer gaat komende maandag en dinsdag plat. Werknemers mogen van de rechter staken.

De vakbonden FNV en CNV hadden de staking aangekondigd om hun eisen voor een nieuw cao kracht bij te zetten, de werkgevers in het openbaar vervoer (VWOV) probeerden daar via een kort geding vergeefs een stokje voor te steken.

Ongelukkig moment
Volgens de werkgevers is er nauwelijks tijd geweest om naar de nieuwe cao-voorstellen te kijken. Ook zou het begin van de meivakantie een uiterst ongelukkig moment zijn voor een staking. De rechter gaat daar niet in mee. Ze oordeelt dat het recht om te staken zwaarder weegt dan de schade en hinder die daarmee gepaard zou kunnen gaan.

"De VWOV is enorm teleurgesteld in de uitkomst voor al onze reizigers", meldt voorzitter Fred Kagie. In de vereniging zitten Arriva, Connexxion, EBS, Keolis en Qbuzz.

Lees ook: 'Staking ov op Duitse dag rampzalig voor klant en ondernemer'

Wantrouwen
De FNV vindt de uitspraak 'volkomen terecht'. "Er zijn hier grotere belangen in het spel. Werkgevers knijpen de chauffeurs al jaren steeds verder uit, de rijtijden worden steeds krapper en er is geen tijd voor pauzes. Dat moet afgelopen zijn. We willen keiharde afspraken in de cao. Komen die er niet, dan blijven de acties. Werkgevers hebben het helemaal zelf in de hand", aldus Paula Verhoef, bestuurder FNV Streekvervoer.

Ook CNV-onderhandelaar Hanane Chikhi is tevreden, maar ze heeft tegelijk een dubbel gevoel. "Buschauffeurs en machinisten staken echt niet voor hun lol. Maar dit gaat wel ergens over: een nieuwe cao voor 12.000 werknemers. Betere afspraken over loon, werkdruk en plaspauze zijn niet alleen van belang voor de werknemers. Het raakt óók de service en veiligheid voor passagiers."

Arriva
De cao in het streekvervoer geldt voor ongeveer 12.000 werknemers. In Limburg komen door de staking alle bussen en treinen van Arriva stil te staan. Treinen van de NS rijden gewoon door, het spoorwegpersoneel valt onder een aparte cao. Ook het stadsvervoer in Amsterdam (GVB), Den Haag (HTM) en Rotterdam (RET) valt niet onder de actie. Zij hebben een andere cao.

Volgens de vakbonden is de actiebereidheid groot. Op 1 mei, de dag van de Arbeid, organiseren de bonden een manifestatie in Den Haag.

 

 

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen