Rusland: Gifgasaanval Syrië was in scène gezet

Print
Rusland: Gifgasaanval Syrië was in scène gezet

De 11-jarige Hassan Diab getuigde vanmiddag voor de OPCW. Zijn verhaal maakt volgens de Russen duidelijk dat de gifgasaanval in Douma in scène is gezet. Afbeelding: Russische ambassade

De gifgasaanval op het Syrische Douma is uitgedraaid op een ware propagandaoorlog. Het Westen beschuldigt de Russen en Syrië van de barbaarse daad, maar de Russen slaan nu terug en zijn zelfs met getuigen naar Den Haag gekomen. Zij zullen verklaren dat de aanval in scène is gezet.

Met een speciaal vliegtuig van de Russische luchtmacht landden de Syrische getuigen donderdagmorgen op Schiphol. Onder hen de 11-jarige Hassan Diab, die al eerder in een reportage van de Russische tv-zender Vesti News verklaarde dat de aanval in scene zou zijn gezet door mensenrechtenorganisatie De Witte Helmen. "Mensen riepen op straat: ga naar het ziekenhuis. Toen we daar aankwamen, begon iemand water over me te gieten'', vertelde de jongen die zei niets te mankeren, tegen de verslaggever.

De getuigen brachten eerst een bezoek aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) dat in Den Haag is gevestigd. Aan het eind van de middag staat een persconferentie gepland, waar de Syriërs voor de verzamelde wereldpers nogmaals hun verhaal zullen doen.

Stunt
Engeland en Frankrijk hebben inmiddels flink uitgehaald naar de actie van Rusland. De Britten noemden het in een verklaring ‘een stunt’ en waren dan ook niet aanwezig bij de bijeenkomst bij de OPCW om het verhaal van de getuigen aan te horen. "De OPCW is geen theater. Het Russische besluit om deze plek te misbruiken is een nieuwe poging om het onderzoek van de OPCW te ondermijnen", verklaarde de Britse Ambassadeur Peter Wilson in Nederland. Hij is ook een van de permanente leden van de OPCW.

Ook de Witte Helmen zijn niet verrast door de actie van de Russen. "We hadden dit verwacht. De Russen en het Syrische regime doen hun uiterste best om hun misdaden te verdoezelen", zegt Ammar Salmo van de Witte Helmen.