Tweedaagse ov-staking gaat Arriva geld kosten

Print
Tweedaagse ov-staking gaat Arriva geld kosten

Afbeelding: Flickr/Rob Dammers

De landelijke staking in het openbaar vervoer gaat Arriva in Limburg geld kosten. De provincie betaalt geen niet-gereden kilometers, aldus gedeputeerde Hubert Mackus.

Donderdag besliste de rechtbank in Utrecht dat de staking die de vakbonden hebben uitgeroepen voor aanstaande maandag en dinsdag door mag gaan.

Korten
Gedeputeerde Mackus zal de twee stakingsdagen korten op de uitkering van Arriva. Het bedrijf krijgt 55,5 miljoen euro per jaar om in Limburg het openbaar vervoer te regelen. "Als er buiten de schuld van het bedrijf om lijnen uitvallen, betalen we gewoon door. Maar een staking valt niet in die categorie", laat Mackus desgevraagd weten.

Omgerekend zou dat betekenen dat Arriva grofweg drie ton misloopt. Daar staat tegenover dat een stilstaande bus ook niet hoeft te tanken, en dat er geen personeelskosten zijn. Arriva wil niet ingaan op de kosten. "We zijn daar ook nog helemaal niet mee bezig. We moeten eerst de reizigers informeren. Want jammer genoeg is die weer de dupe van deze actie."

Zwartepiet
Een verwijt dat CNV-bestuurder Jean-Marie Severijns al bij voorbaat aan zag komen. "Wij zullen wel weer de zwartepiet krijgen, maar soms moet je opkomen voor je belangen", stelde hij al voordat het besluit van de rechtbank bekend werd. FNV-vakbondsbestuurder Marlies Peeters, die onder meer Limburgse chauffeurs vertegenwoordigt, is verheugd. "De actiebereidheid is enorm. Ik krijg al de hele dag appjes met de vraag of het door mag gaan", stelt ze.

Overleg
Vrijdag is er een overleg tussen Arriva en de bonden over de praktische zaken rond de staking. Zo is onduidelijk of de stakers samen mogen komen in de locaties van Arriva-Limburg. Landelijk hebben de werkgevers gedreigd hun gebouwen gesloten te houden voor stakers. "Dat zou voor het eerst in de geschiedenis zijn", stelt Peeters die al alternatieve stakingslocaties voor de drie zuidelijke provincies achter de hand heeft.