Afval opgeruimd, einde vliegenoverlast Stein in zicht

Print
Afval opgeruimd, einde vliegenoverlast Stein in zicht

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Stein - Inwoners van Stein zijn helemaal klaar met de overlast door vliegen. Ditmaal lijkt de bron plastic afval in de haven van Stein, opgeslagen omdat een recycler in Geleen meer aanbod dan capaciteit heeft.

De opslag wordt snel beëindigd, is de gemeente toegezegd. 

Boterkuipjes
De grootschalige opslag van plastic afval in de haven van Stein wordt snel afgebouwd en beëindigd. De eigenaar van het terrein, Wessem Port Services, heeft dit de gemeente Stein laten weten. Het betreft afval als boterkuipjes, yoghurtbakjes en vleesschaaltjes, die bij warm weer vliegen aantrekken.

Bron
Tijdens controle op naleving van de vergunningvoorwaarden door de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) is maandag bij de grote hoeveelheid balen plastic ernstige vliegenoverlast geconstateerd. De dienst acht het aannemelijk dat de opslag de bron is van eveneens waargenomen overlast door vliegen in de bewoonde omgeving. Zeker dertig inwoners klaagden daarover bij de RUD en de gemeente, die de dienst verzocht te gaan controleren. De dienst blijft dit in overleg met de provincie voorlopig doen en handhaaft indien nodig.

Voorschrift
Uitgangspunt daarbij is het voorschrift in de provinciale vergunning dat het aantrekken van insecten, knaagdieren en ander ongedierte zo veel mogelijk voorkomen moet worden en deze bestreden dienen te worden indien de omstandigheden daar aanleiding toe geven. Wethouder Danny Hendrix (DOS, Fysiek Domein) heeft dit de raad gemeld in antwoord op vragen van het CDA.

Wessem Port Services zegt zich bewust te zijn van deze problematiek en doet er in overleg met ongediertebestrijders momenteel alles aan de vliegen te bestrijden.

Tijdelijk
Uit de brief aan de raad blijkt niet wie eigenaar van het plastic afval is, wel dat het afkomstig is uit Rotterdam en Duitsland. Het is bestemd voor recyclingbedrijf QCP op Beekerhoek in Geleen. QCP heeft niet de capaciteit om alle voorraad plastic meteen te recyclen. Daarom wordt het tijdelijk bij Wessem in de haven van Stein opgeslagen.

Waar na afbouw van deze voorraad een eventueel volgend overaanbod terecht zal komen, is niet duidelijk.

Elsloo
Ook op het Business Park in Elsloo was maandenlang een grote hoeveelheid plastic afval opgeslagen. Inwoners van Nieuwdorp en Elsloo waren er zeker van dat de vele vliegen in en rond hun huizen bij warm weer daarvan afkomstig waren.

De firma Dirix, waar elfduizend ton plastic lag, weersprak dit stellig maar kreeg na controles door de RUD wel een dwangsom opgelegd omdat er elf keer meer voorraad lag dan was vergund. Dirix verzet zich nog steeds juridisch tegen deze sanctie. De gemeente laat bij een eventuele volgende vliegenplaag in die omgeving onderzoeken of die insecten afkomstig zijn van Dirix.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen