Maastrichtse jihadist Mohammed G. toch weer de cel in

Print
Maastrichtse jihadist Mohammed G. toch weer de cel in

Afbeelding: iStock/DL

Mohammed G., de 29-jarige jihadist uit Maastricht die wordt verdacht van betrokkenheid bij een geweldsmisdrijf moet terug de cel in voor dertig dagen.

Het hof in Den Haag heeft de beslissing van de rechtbank twee weken geleden om hem vrij te laten, vernietigd.

Verrast
Het hof acht de gronden voor voorlopige hechtenis nog onverminderd aanwezig, laat een woordvoerster weten. Mohammed G. zal zich vanavond nog bij een politiebureau melden, zegt diens advocaat Serge Weening. De advocaat is verrast door de beslissing. Volgens Weening is G. 'op geen enkele wijze betrokken bij een geweldsmisdrijf'.

G. werd eind februari in een flat in Maastricht aangehouden en twee weken geleden weer vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie wil vanwege de vertrouwelijkheid van het onderzoek niets zeggen over de aard van de betrokkenheid van G. bij het geweldsmisdrijf, de plek waar dat plaatsvond en de slachtoffers.

Het heeft, aldus het OM, niets te maken met terrorisme of jihadisme. 

Jihad
Mohammed G. kwam in oktober vorig jaar vrij na een veroordeling in hoger beroep tot drie jaar cel waarvan één voorwaardelijk, met een proeftijd van vijf jaar voor poging tot deelname aan de gewelddadige jihad in Syrië. Uit een undercoveroperatie bleek dat G. opnieuw wilde uitreizen en vechten in Syrië. Hij gaf aan een martelaarsdood te willen sterven. 

Ontoerekeningsvatbaar
In 2013 werd G. al schuldig geacht aan het voorbereiden van terreuraanslagen door poging tot deelname aan de gewapende strijd in Syrië, maar hij werd volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen