Amerikaanse komiek Bill Cosby schuldig bevonden aan misbruik

Print
Amerikaanse komiek Bill Cosby schuldig bevonden aan misbruik

Cosby bij de rechtbank. Afbeelding: EPA/Tracie van Auken

Een jury in de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft acteur Bill Cosby (80) schuldig bevonden aan het drogeren en misbruiken van Andrea Constand in zijn huis in 2004.

De jury was sinds woensdagavond in beraad in een tweede rechtszaak tegen de acteur.

Overgedaan
Tijdens de eerste behandeling van de zaak vorig jaar kwam de jury er niet uit. Na ruim dertig uur overleggen kwamen de geselecteerde mannen en vrouwen niet unaniem tot een oordeel. De zaak moest daarom worden overgedaan.

Vertrouwen
Cosby was woensdag nog vol vertrouwen in een goede afloop. "Het is makkelijk om je geen zorgen te maken als je weet dat je niets verkeerd hebt gedaan", liet de sterspeler uit The Cosby Show aan zijn publicist Andrew Wyatt weten. Camille Cosby (74) liet zich woensdag voor het eerst zien. Ze stond haar man bij tijdens het slotpleidooi van zijn advocaten.

Verjaard
De Amerikaan is schuldig bevonden aan drie misdrijven, op elk staat maximaal tien jaar cel. In totaal zijn ongeveer vijftig vrouwen naar voren gekomen met soortgelijke verhalen over Cosby. De meeste andere zaken zijn verjaard. 

Glans
De ooit zo populaire Bill Cosby kreeg in 1965 als eerste Afro-Amerikaan een grote rol in een dramatische televisieserie: I Spy. Daarna speelde hij in veel series en trad hij ook op als stand-up comedian. In 1984 brak hij door met de The Cosby Show. Het werd de hoogst scorende sitcom die meerdere Emmy Awards en Golden Globe Awards won. Van al die glans lijkt niets meer over nu Cosby schuldig is bevonden.