Promotiekoorts: ‘Pater Karel, bid voor Fortuna’

Print
Promotiekoorts: ‘Pater Karel, bid voor Fortuna’

Afbeelding: ERMINDO ARMINO

Fortuna Sittard kan zaterdag na zestien seizoenen terugkeren in de eredivisie. De Limburger telt af op weg naar de allesbeslissende wedstrijd tegen Jong PSV.

Munstergeleen. Van oudsher een Fortuna-enclave. Wie daar nog aan twijfelt, raakt wel overtuigd bij het binnenrijden van het dorp.

Vrouwen
De gevel van de drogist is behangen met groengele vlaggen, de etalage met ballonnen en slingers in dezelfde kleuren. De zaak van Bert Coenen transformeert elke maandagochtend in een grote koffieautomaat. Dan wordt de wedstrijd van vrijdagavond eens goed nabesproken. "Jong en oud. En wat me opvalt: ook vrouwen hebben het over Fortuna", zegt Coenen om de betrokkenheid van het dorp bij de betaald voetbalclub te onderstrepen.

Lees onze longread: Hoe Fortuna uit een ongekend diep dal klom

De drogist, nu 61, is sinds zijn twaalfde fan. "Ik reisde mee naar Kopenhagen voor de wedstrijd in de Europacup", vertelt hij. "Stonden we bij het hockeystadion, alleen wisten we dat niet. Daar kwamen we pas achter toen we na een paar biertjes wilden gaan zitten. We haalden de aftrap uiteindelijk nog nét."

Dal
Coenen zegt de succesperiode waarin Fortuna momenteel zit veel euforischer te ervaren dan in 1995. Kan te maken hebben met het dal waaruit de club is gekropen. "Ik heb de laatste jaren drie keer het fototoestel meegenomen naar het stadion, omdat ik dacht dat het de laatste keer zou zijn."

Kaarsje 
Munstergeleen dus. Tevens het dorp van Pater Karel, wiens geboortehuis tot een bedevaartsoord is geworden sinds zijn heiligverklaring. ‘Pater Karel bid voor ons’, staat boven een zee van flakkerende kaarslichtjes in de kapel aan de rand van het dorp. De aanwezige medewerkers twijfelen er niet aan: hier komen dagelijks tientallen mensen uit alle windstreken een kaarsje opsteken, daar zitten vast ook voetbalfans bij. En inderdaad. ‘Voor Fortuna en alles wat ons lief is.’ Of: ‘Dat Fortuna promoveert.’ Allemaal teksten uit het intentieboek. Zou het helpen? "God is onbevooroordeeld." En Pater Karel? "Die kwam uit de regio, dus wie weet."

Bidden voor een goed resultaat, zoals donderdagmiddag tig teleurgestelde fans zonder kaartje hoopten op de herkansing. Fortuna gooit het buffervak open en stelde 250 kaarten extra beschikbaar. Toen de online ticketbox eindelijk open was, waren ook die binnen enkele minuten aan de man.