Koreaanse leiders schudden elkaar voor het eerst in 10 jaar de hand

Print
Koreaanse leiders schudden elkaar voor het eerst in 10 jaar de hand

Afbeelding: AFP

De leiders van Noord- en Zuid-Korea hebben elkaar voor het eerst in tien jaar de hand geschud.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn naar de gedemilitariseerde zone afgereisd voor een bijzondere top in de grensplaats Panmunjom.

Militaire conflict
De twee leiders willen een einde maken aan het militaire conflict tussen de twee landen. De twee naties zijn officieel nog in oorlog, wel is er sinds 1953 een wapenstilstand. Een van de stappen zou het terugbrengen van de gedemilitariseerde zone (DMZ) in de oorspronkelijke staat zijn. De vier kilometer brede zone niemandsland loopt langs de lijn waar de Koreaanse Oorlog eindigde in een wapenstilstand.

Historisch
Het historische moment waarop Kim Jong-un de grens met Zuid-Korea overstapte werd live uitgezonden. Aan de andere kant van de grens stond de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Beide leiders schudden elkaar de hand, waarna ze samen even de grens naar Noord-Korea overstaken, om vervolgens weer terug naar het zuiden te wandelen.  Daar stond een erehaag hen op te wachten. 

Volgens Reuters heeft Kim Jong-un het gastenboek in het 'Huis van de Vrede' getekend met "Een nieuwe geschiedenis begint nu: een tijdperk van vrede."

Herdenkingsboom
De Zuid-Koreaanse regering maakte donderdag al de details bekend van de bijeenkomst. Kim en Moon ontmoetten elkaar om 10.30 uur (lokale tijd) in Panmunjeom, het dorp in de gedemilitariseerde zone waar in 1953 de niet-geformaliseerde wapenstilstand tussen beide Korea's werd ondertekend. Na hun onderhoud zullen beide leiders elk apart lunchen om vervolgens in de namiddag samen een herdenkingsboom te planten. Om 18.30 uur zal het duo samen dineren en een afscheidsceremonie bijwonen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen