De Maastrichtse Vrijmarkt: 'The early birds' hebben hun slag al geslagen

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Wie er vandaag op tijd bij is – the early birds hebben hun slag waarschijnlijk al in de eerste uren geslagen – kan op de Vrijmarkt Maastricht op Koningsdag alleraardigste dingen kopen. De marktlieden van vandaag zijn net zoals de aspirant-kopers een dwarsdoorsnede van de samenleving. Niet per definitie van de Maastrichtse.

Fotojournalist Laurens Bouvrie begon zijn dag aan een koffiekraam gepositioneerd aan de vijver. De cappuccino uit een automaat, toch acceptabel van smaak, wordt niet tegen marktprijzen aangeboden. De drie euro is niet mis. Toch wordt in die vroege uren veel verkocht. Een kwestie van vraag en aanbod. En koffie is op de Vrijmarkt - in tegenstelling tot kleding, speelgoed, boeken en platen - een schaars goed. Niet veel later drinkt hij een Libanese mokka. Eentje van het kaliber ‘echt wakker worden’. Die wordt aangeboden door een Libanees al jaren wonend en werkend en in Aken. Samen met een Koerdische vriend verkoopt hij van alles en nog wat op markten in de Duits-Nederlandse grensstreek.

Naast hen staat Johnny. Niet zomaar een Johnny. Met zijn 68 jaar voelt hij zich nog steeds een rebel. De goedlachse minikleerkast is het prototype van de ruwe-bolster-blanke-pit. De Amerikaan was in zijn werkzame leven in dienst van de Militaire Politie van het Amerikaanse leger. Nu woont hij al lang met zijn European girl  in Roermond. Een brave echtgenoot, vader en opa maar toch ook altijd Johnny Born to be a Rebel. Neen Maastricht kent hij eigenlijk niet goed. Zijn vrouw is een Roermondse en met haar is het leven in haar geboorteplaats fijn zegt de man geboren en getogen in Albuquerque, New Mexico.

De waar die hij op de Maastrichtse Vrijmarkt slijt is afkomstig uit de Amerikaanse staat grenzen aan Mexico. Als het even kan gaat hij een keer of drie per jaar terug naar zijn homeland. Johnny kan ook een kettelkesmaan worden genoemd. Zelf zwaar behangen met metalen halskettingen verkoopt hij vooral fijner werk voor the European women.  Het geld dat hij omzet met zijn eigen handeltje besteedt hij volledig aan het kopen van gereedschappen. “Ik heb een zee van vrije tijd en ik ben een handig mannetje. Thuis doe ik alles zelf maken en repareren. Heb dus altijd behoefte aan nieuw gereedschap.” Het aanbod tools in Maastricht valt hem tegen. Hij ziet vanochtend – hij maakte al diverse rondjes – niets van zijn gading. Wie let dan op zijn kraam? “Mijn twee vrienden uit het Midden-Oosten”.

Iets verderop wordt druk onderhandeld. Een vrouw heeft een integraalhelm in de aanbieding. Ze vraagt ettelijke tientjes. De gegadigden wil niet verder gaan dan vijf euro. Dit wordt geen deal. Een mooie kobaltblauwe gitaar staat nog te koop voor 50 euro. Dat vindt een geïnteresseerde te veel. Het is nog vroeg. Wie weet gaat hij straks wel weg voor de helft.  Een koper van een een klok, zo groot dat de tijd je nooit kan ontgaan, ging niet voor de prijs. Opgetogen – “die wilde ik graag hebben” – plaatst hij zijn zojuist verworven vangst in zijn bestelbusje. De Vrijmarkt in het Stadspark van Maastricht duurt nog tot ca. 18:00 uur.

 

Fotojournalist Laurens Bouvrie doet vandaag een aantal rondjes Koningsdag in Maastricht. Traditioneel bezoekt hij uiteraard de Buitengewone Vlaggenparade op het Vrijthof.  Maar de Limburgse hoofdstad kent inmiddels een behoorlijk gevarieerd programma. Dat kunt u vinden op de website https://www.bezoekmaastricht.nl/uitagenda/2031723085/koningsdag-king-s-day-in-maastricht