Historisch besluit: Noord- en Zuid-Korea sluiten officieel vrede

Print
Historisch besluit: Noord- en Zuid-Korea sluiten officieel vrede

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op weg naar een historische grensoverschrijding. Afbeelding: AFP

De historische ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft geleid tot een historische beslissing: de leiders sluiten dit jaar officieel vrede tussen hun landen.

Kim Jong-un is vrijdag om 9.30 uur lokale tijd (2.30 uur Nederlandse tijd) over de grens met Zuid-Korea gewandeld. Hij is de eerste Noord-Koreaanse leider die de grens naar het zuiden oversteekt sinds de oorlog van 1950-1953. Hij schudde er de hand met president Moon Jae-in, waarmee hij daarna een "ernstig en eerlijk gesprek" had.

Erehaag
Aan de overkant van de demarcatielijn stond de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in Kim op te wachten. Beide leiders schudden elkaar de hand. Op verzoek van Kim staken ze daarna hand in hand ook samen even de grens naar Noord-Korea over, om vervolgens weer terug over de drempel naar het zuiden te wandelen. Daar stond een erehaag hen op te wachten.

Historische top
Moon en Kim houden vrijdag een historische top over de situatie op het Koreaanse schiereiland. De leiders van Zuid- en Noord-Korea - die technisch gezien nog steeds in oorlog zijn - ontmoeten elkaar in Panmunjeom, het dorp in de gedemilitariseerde zone waar in 1953 de niet-geformaliseerde wapenstilstand tussen beide Korea’s werd ondertekend.

Kernproeven
Een van de belangrijkste onderwerpen tijdens de bijeenkomst is het nucleaire programma van Noord-Korea, de grootste bron van spanning tussen beide landen. In de aanloop naar de top kondigde Pyongyang aan dat het zijn kernproeven en rakettests zou beëindigen. Experts twijfelen evenwel aan de reële bedoelingen van Kim Jong-un.