Oproer in statenfractie SP: vijf van de acht leden stappen op

© De Limburger/Stefan Koopmans

Vijf leden van de SP-fractie in Limburg hebben besloten uit de partij te stappen.

Hans Goossen

Reden voor het vertrek is dat er tussen hen en de partij geen vertrouwen meer is, staat in een verklaring.Het gaat om de statenleden Edwin Bus, John Kusters, Huub Quaedflieg, fractievoorzitter Bram Schaminée en Chris Schilders. Ze stappen uit de partij en op Edwin Bus na ook allemaal uit Provinciale Staten.Acht zetelsDe SP telt acht zetels in Provinciale Staten. Drie leden doen niet mee met het politieke oproer: Math Voncken, Bianca Lauvenberg-Evers en Jolanda Claessens.Op scherp"De laatste weken zijn de verhoudingen met de partij steeds verder op scherp komen te staan. Ons vertrouwen in de partij is daardoor helemaal weg en de situatie is niet langer houdbaar", levert het vijftal forse kritiek op de door Heerlenaar Ron Meyer geleide partij.AfdrijvenZe zeggen ook: "De partij lijkt steeds verder af te drijven van de eerder ingezette koers om meer bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen." Naar hun eigen mening slagen ze daar goed in, maar ze voelen onvoldoende steun van de partijleiding: "Ons is op meerdere momenten duidelijk geworden dat er vanuit de partij onvoldoende vertrouwen is in de koers en aanpak van de fractie. Ook heeft de partij veel te weinig oog voor wat wij doen en geen waardering voor de behaalde resultaten."CoalitieWat het opstappen van de vijf voor gevolgen heeft voor de coalitie in Gedeputeerde Staten, moet nog blijken.

De volledige verklaring van de vijf opgestapte SP'ers:Vandaag hebben vijf leden van de SP-fractie in Limburg besloten uit de partij te stappen. Reden voor het vertrek is dat er tussen de betreffende leden en de partij geen vertrouwen meer is.Drie jaar geleden heeft de partij ons als volksvertegenwoordigers een stevige missie meegegeven, namelijk alles op alles zetten om het maximale te halen uit de eerste coalitiedeelname van de SP in Limburg. De afgelopen drie jaar hebben we hard gewerkt om dit tot een succes te maken. Naar ons idee zijn we daar tot nu toe goed in geslaagd. Bestuurlijk hebben we enorm veel bereikt en ook de fractie heeft veel voorstellen binnengehaald.De partij lijkt echter steeds verder af te drijven van de eerder ingezette koers om meer bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen. Bovendien is ons op meerdere momenten duidelijk geworden dat er vanuit de partij onvoldoende vertrouwen is in de koers en aanpak van de fractie. Ook heeft de partij veel te weinig oog voor wat wij doen en geen waardering voor de behaalde resultaten. Door dit alles werd het voor ons steeds moeilijker om onze vierjarige missie te voltooien.De laatste weken zijn de verhoudingen met de partij steeds verder op scherp komen te staan. Ons vertrouwen in de partij is daardoor helemaal weg en de situatie is niet langer houdbaar. Daarom stappen wij vandaag uit de partij. Vier leden treden terug als Statenlid en hebben vandaag hun ontslag ingediend bij de Commissaris der Koning, een lid blijft deel uitmaken van Provinciale Staten.Edwin Bus, John Kusters, Huub Quaedflieg, Bram Schaminée, Chris Schilders

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal