Raadslid Venlo verdachte in strafrechtelijk onderzoek

Print
Raadslid Venlo verdachte in strafrechtelijk onderzoek

De fractie van EENlokaal, met tweede van links Ali Oruç. Afbeelding: Website Gemeente Venlo

Venlo - Het Venlose raadslid Ali Oruç (EENLokaal) is sinds juli verdachte in een strafrechtelijk onderzoek.

De Venlose politiek is donderdagavond door burgemeester Antoin Scholten geïnformeerd over een strafrechtelijk onderzoek dat momenteel loopt tegen Oruç. Waarvan hij wordt verdacht, is niet duidelijk.

Geen dagvaarding
Het raadslid zegt zelf dat de zaak sinds juli vorig jaar speelt. "Justitie heeft het recht om onderzoek te doen en straks wellicht ook een rechter om daarover te oordelen. Ik heb zelf nog geen dagvaarding ontvangen en kan nu dus nog niet inhoudelijk reageren”, reageert Oruç.

Het raadslid geeft wel aan dat hij van burgemeester Scholten signalen heeft ontvangen dat het tot een dagvaarding (de officiële oproep om voor een gerecht te verschijnen) gaat komen. Oruç zit sinds 2010 in de gemeenteraad voor Venlo, aanvankelijk voor de LokaleDemocraten. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart was hij de nummer drie op de kandidatenlijst van fusiepartij EENLokaal en goed voor 737 stemmen.

Niet bekend
Partijsecretaris Jan Langeslag, die naar eigen zeggen betrokken was bij het samenstellen van de kieslijst, zegt dat het strafrechtelijk onderzoek niet bekend was bij de partij. Partijvoorzitter Ad Roest was niet bereikbaar voor commentaar.

Ook bij het Openbaar Ministerie was niemand aanwezig die inhoudelijk op de zaak kon ingaan. Oruç zelf ziet vooralsnog geen reden zijn raadszetel in te leveren en verklaart onschuldig te zijn. Burgemeester Antoin Scholten wil ook niet ingaan op de zaak. "De burgemeester doet geen mededelingen over de persoonlijke aangelegenheden van een gemeenteraadslid”, laat de woordvoerder van Scholten weten.

Vertrouwelijk
De burgemeester sprak over de zaak met een afvaardiging van de Venlose gemeenteraad in een vertrouwelijke bijeenkomst. Politiek leider van EENLokaal Frans Schatorjé zegt net als de rest van politiek Venlo daarom niet te kunnen reageren op de zaak. Wel duidelijk is dat het onderzoek geen weerslag heeft op de coalitieonderhandelingen in Venlo.

EENLokaal, PvdA, SP, GroenLinks en 50Plus maken zaterdag bekend wie de partijen naar voren schuiven als kandidaat-wethouder.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen