Partijtop SP verrast door muiterij in Limburg

Print
Partijtop SP verrast door muiterij in Limburg

Afbeelding: ANP/Piroschka van de Wouw

De top van de SP is vooral heel erg verrast door de ontwikkelingen in Limburg. Landelijk algemeen secretaris Lieke Smits vindt het jammer dat "mensen die zich zo lang hebben ingezet voor de partij nu vertrekken."

Ze verheelt niet dat er de afgelopen weken "pittige inhoudelijke gesprekken" hebben plaatsgevonden tussen partijleden en de Statenfractie, maar de koers van de SP is niet veranderd.

Verschil
"Daar waar we het verschil kunnen maken, besturen we mee. We zijn niet naïef, we begrijpen best dat meebesturen ook betekent dat je water bij de wijn moet doen. Maar dat wil niet zeggen dat je dan geen discussie meer voert."

Twistpunten waren onder meer twee onderwerpen uit de portefeuille van de opgestapte gedeputeerde Daan Prevoo: het windmolenpark in Venlo en de situatie van Poolse arbeidsmigranten. Prevoo wilde het windmolenpark toch aanleggen ondanks grote weerstand in Venlo. Met betrekking tot de Poolse arbeidsmigranten was de SP van mening dat de partij meer oog moet hebben voor de in haar ogen terechte zorgen hierover in Limburg. Prevoo drong juist aan op grotere tolerantie.

Waardering
Volgens de muitende SP’ers in Limburg heeft de partijtop onvoldoende vertrouwen en waardering getoond voor het meebesturen in Limburg.

Partijvoorzitter Ron Meyer, tevens raadslid in Heerlen, verwijst voor een reactie door naar Smits. "Onze algemeen secretaris is degene die hiermee bezig is."

Inmiddels is duidelijk dat de andere SP-gedeputeerde, Marleen van Rijnsbergen, aanblijft.