'Voice of Kaalheide' Hein Krewinkel overleden

Print
'Voice of Kaalheide' Hein Krewinkel overleden

Afbeelding: De Limburger

Hein Krewinkel is woensdag overleden. Hij was liefst 48 jaar stadionspeaker van Roda JC en zijn voorgangers.

De spreekstalmeester van dienst had totaal geen ervaring toen hij in 1952 zijn debuut maakte als speaker bij Bleijerheide.

Dat bleek geen beletsel want in de bijna vijftig jaar daarna groeide de basstem van Krewinkel uit tot een begrip, wat hem ook de bijnaam The Voice of Kaalheide opleverde. Krewinkel zag de voetbalwereld veranderen. Zo kon hij in de eerste decennia van zijn bestaan als speaker nog met gemak spelers te spreken krijgen. "Voetballers werden toen nog niet afgeschermd. Ik kon vlak voor de aftrap nog moeiteloos iemand een microfoon onder de neus duwen", zei hij daarover bij zijn afscheid in 2000.

Gemotiveerd
Ook werd in zijn periode het scanderen van de achternamen ingevoerd. Tot groot genoegen van Krewinkel zelf die het fenomeen leerde kennen tijdens een Europacupwedstrijd tegen Schalke. "Spelers raken vanzelf gemotiveerd als 60.000 mensen hun naam schreeuwen. We hebben het direct op Kaalheide ingevoerd.”

Sigaar
De speaker die zijn bijdrages altijd begon met 'Beste sportvrienden’ en immer met sigaar (Sumatra’s) in zijn hokje zat, nam 18 jaar geleden met enige weemoed afscheid als speaker bij Roda JC. "In dit hokkie voel ik me thuis", zei hij destijds over de plek waar hij commentaar leverde.

Hein Krewinkel werd 86 jaar.