Risico’s bij aanpak criminaliteit worden onderschat

Print
Risico’s bij aanpak criminaliteit worden onderschat

De plek waar Houben werd belaagd. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

De beveiliging van bestuurders en ambtenaren die betrokken zijn bij de aanpak van criminaliteit in hun gemeente moet beter.

Die les trekt burgemeester Wil Houben van Voerendaal uit de roerige maanden die achter hem liggen. De burgemeester werd eind ­februari bedreigd door een gemaskerde man met een pistool.

Vorig jaar ging al een auto van een wethouder in vlammen op. De daders zijn onbekend, maar er wordt ernstig rekening mee gehouden dat de bedreigingen een reactie zijn op het harde optreden in de gemeente Voerendaal tegen wantoestanden op woonwagenkampjes.

Les geleerd
In een interview met De Limburger zegt Houben dat Voerendaal geen rekening heeft gehouden met represailles. "Als er iets is waarin we in gebreke zijn gebleven, is het dat we daarvoor geen scenario vooraf klaar hadden liggen. We hebben geen oog gehad voor onze eigen veiligheid. Die les hebben we geleerd. We zijn nu de naïviteit voorbij."

Na het vuurwapenincident is Houben een tijdlang rondgereden in een gepantserde auto met geblindeerde ramen en zwaarbewapende beveiligers aan boord. Eerder al zijn de ­woningen van bestuurders en die van bij de aanpak betrokken ambtenaren gecheckt en waar nodig extra beveiligd. Voor gemeentelijke gebouwen zijn obstakels opgeworpen.

Buitencategorie
Het voorval rond Houben is een "incident van de buitencategorie", zegt Ruud van Bennekom, directeur van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB). "Het heeft ons weer eens met de neus op de feiten gedrukt."

Het NGB pleit al langer bij het ministerie van Binnenlandse Zaken voor een risicoscreening voor burgemeesters en wethouders. "Als daartoe aanleiding is, moet op kosten van de overheid de woning of werkplek van een bestuurder worden beveiligd. De gebeurtenissen in Voerendaal onderstrepen de noodzaak daarvan."

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje