Burgemeester Maastricht steunt Kinderombudsvrouw

Print
Burgemeester Maastricht steunt Kinderombudsvrouw

"Alle Nederlandse kinderen die door hun ouders in problemen komen dienen door ons land op gelijke wijze geholpen te worden" Afbeelding: Laurens Bouvrie

Wat betreft de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn – te Strake worden kinderen van in Syrië verblijvende Nederlanders zo snel mogelijk daar weg te halen. Dat zei ze tijdens de Koningsdagspeech in Theater aan het Vrijthof.

“Ik ben het volledig eens met de oproep van Kinderombudsvrouw Margrite Klaverboer. Niets doen – zoals nu het geval is  – is onacceptabel en ook nog een in strijd met het internationale Kinderrechtverdrag.

Tijdens de lintjesregentour van Annemarie Penn – te Strake viel al op dat ze aan allen die Koninklijk geëerd gingen worden een boodschap meegaf van verdraagzaamheid en goed zijn voor elkaar. Ze vindt de tijd van nu een van veel te veel gekrakeel en onverdraagzaamheid.

Sinds drie jaar geeft Maastricht aan Koningsdag een thema. Dit jaar is dat ‘De Jeugd’. Al snel werd duidelijk dat ze het publiek in de Maastrichtse schouwburg – leden van het Oranjecomité, zij die Koninklijke geëerd zijn, lokale politici en andere vertegenwoordigers uit het maatschappelijke veld van Maastricht – niet een obligaat gebrachte boodschap ging meegeven. In het Theater aan het Vrijthof liet ze onomwonden weten dat ze het onbegrijpelijk vindt dat een land als Nederland onderscheid maakt tussen kinderen die in eigen land door hun ouders in problemen worden gebracht en ouders die ernstig in de fout gaan in het buitenland. “Onze zorg voor Nederlandse kinderen mag niet ophouden aan de grens. Voor al onze jongeren moeten wij ons best doen zo goed mogelijk voor hen zorg te dragen."

De burgemeester zei voor ze dit onderwerp aansneed te beseffen dat haar statement niet bij iedereen in goede aarde zal. “Ik moet het evenwel toch zeggen”. Na haar overduidelijke steun aan de Kinderombudsvrouw kreeg ze van het publiek als steun een flink applaus. Het deed haar zichtbaar goed en gaf als respons op het handgeklap: “Dank u wel, dit antwoord doet mij enorm goed.”

De burgemeester pakte tijdens haar Koningsdag speech niet alleen uit met dit ‘jongerenonderwerp’.  Maastricht is onlangs gestart met het project Kinderen op de Kaart. De burgemeester: “Kinderen verdienen, zeker in een welvarend land als Nederland een onbezorgde jeugd. Weliswaar behoort de jongere van Nederland procentueel tot de gelukkigste van Nederland. Dat neemt niet weg dat nog een wereld te winnen is. Landelijk zijn er 400.000 kinderen die extra bescherming of steun nodig hebben. Weet u dat een op de acht kinderen in ons land wegens armoede zonder ontbijt naar school gaan of niet ‘op sport kunnen gaan’?”

Annemarie Penn - te Strake maakte van haar voordracht geen half werk. Na afloop zei ze tegen de verslaggever van De Limburger Via Maastricht: “Iedereen vindt goed zorgen voor de jeugd een must. Ik weet dat ik een gevoelige snaar raak door te zeggen dat we dat dan wel voor alle kinderen moeten doen.”  In haar toespraak trachtte ze extra duidelijk te maken dat kinderen van Syriëgangers net zo veel aandacht verdienen als anderen. “Binnen onze landsgrenzen gaan ook andere ouders zwaar in de fout. Terecht proberen we hun kinderen uit de ellende te halen. Ik kan niet begrijpen dat we verschil maken tussen onze plicht voor die kinderen en hen door hun ouders op sleeptouw zijn genomen naar een land waar het gevaar op allerhande gebied nog iedere dag volop aanwezig is.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen