Museum Vaals op rand van faillissement

Print
Museum Vaals op rand van faillissement

Afbeelding: Peter Schols/De Limburger

Vaals - Het Religieus Museum in Vaals vreest failliet te gaan als het probleem met zijn depot niet voor maandag wordt opgelost.

Het negen jaar geleden nog door Mgr. Everard de Jong ingezegende museum verzamelt kerk- en kloosterbeelden en particuliere devotionalia. Sinds 2013 huurt de niet gesubsidieerde stichting een uit de eredienst onttrokken kerkgebouw in Hoensbroek, dat als depot wordt gebruikt.

Depot
De huur van het depot loopt 30 april af, terwijl het museum pas twee maanden later over andere ruimte zegt te kunnen beschikken. In het huurcontract staat een boeteclausule van 30.000 euro voor het geval de ruimte niet tijdig is verlaten. Dat zou neerkomen op een zeker faillissement.

Directeur Gert de Weerd stelt dat het museum heeft geprobeerd de huur met vier maanden te verlengen. "Vermeldenswaard is hierbij dat er nog geen andere bestemming is en er door het museum maandelijks huur wordt betaald."

Bisdom
Woordvoerder Matheu Bemelmans van het bisdom Roermond zegt dat de zaak toch iets anders ligt. "De parochie en het bisdom hebben op een aantal terreinen met De Weerd samengewerkt, maar dat is hen slecht bevallen. Hij heeft meer dan eens het vertrouwen beschaamd. Nu is er geen vertrouwen meer. Daarom houden we het museum aan de afgesproken einddatum van 30 april."

Of het bisdom de boete­clausule in werking gaat stellen, kan Bemelmans niet zeggen.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje