‘Terroriserend’ echtpaar gaat vrijuit in burenruzie

Print
‘Terroriserend’ echtpaar gaat vrijuit in burenruzie

Afbeelding: John Peters

Maria Hoop - Een forse schadeclaim. Die gaat de advocaat van het vorig jaar opgepakte oudere echtpaar in Maria Hoop indienen. Zij zaten dagen vast na een burenruzie, maar zijn niet langer verdacht.

Een burenruzie over een aanbouw en overhangende bosjes liep eind vorig jaar in Maria Hoop volledig uit de hand.

Nadat er aangifte was gedaan van stalking, ging een net in de buurt gestarte wijkagent op onderzoek uit. Hij trok hard van leer. "In mijn wijk, geen gezeik. Ik moest hier iets mee. Dit was eenzijdig", concludeerde wijkagent Frank Puts.

Diepe wonden
Na zijn onderzoek werd een 71-jarige man in november opgepakt. Een dag later werd ook zijn 69-jarige vrouw gearresteerd, wegens betrokkenheid. Een aantal nachten zaten ze in de cel.

Nu blijkt echter dat de zaak geseponeerd gaat worden. Dat heeft het Openbaar Ministerie laten weten aan Ludo Hameleers, de advocaat van het echtpaar. Die gaat op zijn beurt een ‘pittige schadeclaim’ indienen. Hameleers: "Deze actie van justitie heeft heel diepe wonden achtergelaten bij mijn cliënten."

LEES OOK: Bejaard echtpaar werd opgepakt na oorlog met de buren: 'Het was onmenselijk'

Verwijten
De kwestie loopt al meer dan tien jaar en is verworden tot een gor­diaanse knoop. De buren verwijten elkaar van alles. Van blogs waarin gesproken wordt over ‘een tokkie’, intimiderende dreigbriefjes in de bus tot aan stalken.

Het gearresteerde echtpaar zou meldingen hebben gedaan bij Meld Misdaad Anoniem, en bij de gemeente en politie over een rattenplaag, hennepplantages en een chemisch lab bij hun buren.

Die laatste twee werden nooit aangetroffen. Het echtpaar werd na de aangifte opgepakt. Na een aantal dagen konden zij naar huis om de zaak af te wachten.

Incompleet
Na een getuigenverhoor van de wijkagent is echter besloten de voorlopige hechtenis op te heffen. Wat de exacte grond van het besluit tot seponeren is, kon het Openbaar Ministerie niet zeggen.

Uit het getuigenverhoor komt wel naar voren dat de wijkagent niet wist van de ‘tokkie-kwestie’. Daarnaast zegt Hameleers het zorgelijk te vinden dat het politiedossier incompleet was. "Ontlastend mate­riaal was weggelaten. Zo kan een officier van justitie, die moet beslissen of iemand moet worden aangehouden, geen goede inschatting maken." Politie noch wijkagent Puts wil reageren op de zaak.

Hameleers, die zegt blij maar niet verrast te zijn door het seponeren: "Tegen de wijkagent zou ik willen zeggen: geen gezeik meneer Puts? Dan ook geen gepruts."