Koningsdag Maastricht 2018 in beeld

Print

Heel lang was de gemiddelde Maastricht niet echt te porren om - toen nog - Koninginnedag al te uitbundig te vieren. Zeker niet in oranje kledij. Anno 2018 valt Koningsdag in de categorie 'Sjiek is miech dat' Afbeelding: Laurens Bouvrie

Nog niet zo heel lang geleden was de kleur oranje voor veel Maastrichtenaren toch vooral het symbool van 'Hollenders'. Wie tijdens - Koning Willem-Alexander genoot nog van zijn jeugdjaren - Koninginnedag in de kleur van het Nederlandse vorstenhuis liep kon bijna niet anders dan 'neet eine vaan us zien'.

 Dat was toen. Inmiddels is de Limburgse hoofdstad op Koningsdag net zoals iedere andere grotere stad een dag lang een groot Oranjefeest en is ook de King's Night een factor van belang geworden. In de afgelopen dertig jaar kleurt Maastricht op die nationale feestdag steeds intenser oranje. Was de koningskleur op 30 april voroal te vinden bij een verdwaalde landgenoot van boven de rivieren of leden van het lokale Oranjecomité; anno nu kan worden gesteld dat oranje op 27 april net zo populair is als het roed, geel en greun rondom de vastelaovend. Het nationale feest zorgde er - de weerstomstandigheden waren vrijwel ideaal - voor dat tienduizenden mensen op de been waren om een of meerdere uurtjes in Maastricht de verjaardag van Koning Willem-Alexander te vieren. Velen van hen - de een subtiel (sjaaltje), de ander als de kleur van zijn pak - droegen bij de Koningsdag Maastricht in 2018 flink oranje te kleuren. 

Stadsfotograaf Laurens Bouvrie ging op Koningsdag op pad. Onder meer om de Oranje-klanten in beeld te brengen. Die vindt u terug in deze reportage. Later vandaag besteedt hij aandacht aan de traditionele Buitengewone Vlaggenparade, sportende jongeren en een groep Chinese toeristen die maar niet genoeg konden krijgen van al dat oranje in Maastricht. Ook komt de Vrijmarkt in het stadspark nog een keer voorbij.