Ivo's Formule 1-blog: Crazy

Print
Ivo's Formule 1-blog: Crazy

Afbeelding: De Limburger

Ivo op den Camp, Formule 1-verslaggever van de Limburgse kranten, doet dit weekeinde verslag van de race in Azerbeidzjan. In dit blog gaat hij in op zijn ervaring met een taxichauffeur in Bakoe.

Als volger van het Formule 1-circus zijn taxi’s een tweede thuis geworden. Vermoedelijk is het woord taxi universeel voor de hele wereld. Dat is handig, want waar je ook de aankomsthal van een luchthaven verlaat, je roept en er staat altijd wel zo’n ding voor je klaar. Soms is het een ware limousine, ergens anders weer een mobiel waarvan duizenden identieke exemplaren rondrijden die alleen te onderscheiden zijn door een ander serienummer, weer op een andere plek is het een ratjetoe aan voertuigen en lijkt het een kwestie van geluk in wat voor vehikel je terechtkomt.

Illegale taxirijders
In Bakoe is het weer anders. Het is zonder twijfel een van de steden met het hoogste percentage illegale taxirijders. Overal word je aangeklampt en staat er wel een met schroeven en tape aaneengeplakte bolide met een bordje ‘taxi’ achter het venster. Formeel zijn er ook legale taxi’s in de Azerbeidzjaanse hoofdstad. Het zijn fraai ogende donkerpaarse Hackneys, zoals die ook in Londen reizigers vervoeren. Met één verschil: ze beschikken niet over een meter en mocht die er wel zijn dan doet het kreng het niet of wendt de taxichauffeur een defect voor.

Analfabeet
Per saldo maakt het dus geen fluit uit in wat voor voertuig je stapt, op voorwaarde dat er vooraf een prijs voor de rit wordt bepaald. Zo gunde ik na aankomst in Bakoe, ’s avonds laat, de eerste de beste chauffeur die erom smeekte me te mogen vervoeren zijn ritje. Zijn bolide, een ondefinieerbaar stoffig exemplaar, stonk naar benzine en nadat ik hem de hotelbevestiging onder de neus had geschoven voor het juiste adres, deed zich een ander probleem voor: vermoedelijk was hij analfabeet. Pijnlijk, maar nadat ik op zijn mobieltje via het Waze-navigatieprogramma het hotel had ingevoerd kon hij op weg. Een rit van een half uur, zo had ik gezien. Met de smartphone onafgebroken in zijn rechterhand en het stuur in zijn linker, scheurde hij zigzaggend langs andere weggebruikers. Verkeerslichten maakten weinig indruk en behalve sturen diende de linkerhand ook om anderen terecht te wijzen.

Held
Omdat er in Bakoe ook chauffeurs zijn die zich aan de verkeersregels houden en voor wie rood gelijk staat aan stoppen, doemde er een probleem op. Vol in de ankers en met een laatste ruk aan het stuur kon mijn held een aanrijding voorkomen. ‘Crazy’, schold hij in zijn beste Engels. Zo was het maar net. Ik weet niet zeker wie hij precies bedoelde.

Speel gratis mee met het Formule 1-spel

Daag je vrienden uit in een subpoule en win!

Voorspel bij elke Grand Prix de kwalificatie & uitslag en maak kans op mooie prijzen.

> delimburger.nl/f1