Verzetsheld Beaurieux met vertraging geëerd

Print
Verzetsheld Beaurieux met vertraging geëerd

Afbeelding: ANP

Drie jaar nadat kunstenaar Jos Keulen door de gemeente Maastricht werd gevraagd om een plaquette te maken ter ere van de Waalse verzetsheld Nicolas Beaurieux, wordt die ook daadwerkelijk onthuld.

Op Bevrijdingsdag verricht wethouder Bert Jongen (D66, Cultuur) om 11.00 uur de officiële handeling bij het pand Kapoenstraat 5.

Brief
Beaurieux, afkomstig uit het Waalse Roclenge, bezorgde één dag voor de bevrijding met gevaar voor eigen leven een brief bij het stadsbestuur van Maastricht. De Amerikanen kondigden hierin aan Maastricht te zullen bombarderen als er dan nog Duitsers in de stad zouden zijn. Dat gebeurde uiteindelijk niet, waarschijnlijk op basis van de door Beaurieux verstrekte informatie.

Plaquette
Aanvankelijk zou de plaquette worden bevestigd aan de gevel van het pand Lenculenstraat 29, de voormalige woning van wethouder Kersten, die destijds de brief van Beaurieux kreeg. De eigenaar van dat pand wilde bij nader inzien echter niet meewerken. Daarop werd uiteindelijk besloten om het gedenkteken op het pand Kapoenstraat 5 aan te brengen. De verzetsheld vroeg na aankomst op de driesprong Kapoenstraat-Sint Jacobstraat-Lantaarnstraat aan Maastrichtenaren om hem naar de burgemeester te brengen. Uit onderzoek is gebleken dat dat zo goed als zeker ter hoogte van de Kapoenstraat 5 is gebeurd.