SP wil in coalitie blijven

Print
SP wil in coalitie blijven

Afbeelding: De Limburger/Stefan Koopmans

Ondanks de crisis binnen de partij wil de SP deel uit blijven maken van de provinciale coalitie. Dat zeggen SP-gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen en Statenlid Jolanda Claessens.

Na het weekend wordt bekend wie de vijf opgestapte fractieleden zullen opvolgen. Het partijbestuur is zelfs al gestart met het zoeken naar een vervanger voor gedeputeerde Daan Prevoo, meldt Claessens.

Conflict
Vrijdag kondigden Prevoo en vijf van de acht fractieleden hun vertrek aan vanwege een conflict met de partijtop. Die bemoeit zich te veel met de SP in de provincie, zo menen zij.

Lees ook: Het broeit in de SP: alleen in Limburg of ook daarbuiten?

Van Rijnsbergen en Claessens delen die mening niet. “Het feit dat ik blijf zitten, wil zeggen dat ik dat nooit zo ervaren heb, zegt Van Rijnsbergen. “Er waren meningsverschillen, maar er zijn nooit zaken van bovenaf gedicteerd. Ik ben ervan overtuigd dat we hier met een paar goede gesprekken uit hadden kunnen komen.” Met meningsverschillen doelt ze op het besluit van Prevoo om tegen de wil van de gemeenteraad in een windmolenpark te bouwen in Venlo. Ook was de partijtop op zijn zachtst gezegd niet gelukkig met een interview in De Limburger, waarin Prevoo zijn beklag deed over de intolerantie van de Limburgse samenleving daar waar het gaat om huisvesting van arbeidsmigranten.  

Lees ook: Partijtop SP verrast door muiterij in Limburg

Ingrijpend
“De problemen die de opgestapte SP’ers hebben ervaren, hebben de overgebleven fractieleden en ik niet”, zegt Van Rijnsbergen. “Wat ons betreft kunnen we dan ook gewoon door in de coalitie. Al is het natuurlijk heel erg ingrijpend wat er is gebeurd.”

Volgende week bekijken coalitiepartijen CDA, VVD, D66 en PvdA wat de gevolgen zijn voor de coalitie.