Trampolinepark in oude kerk Reuver, altaar maakt plaats voor Jumptower

© Lé Giesen

XBaze heet-ie en dinsdag gaat-ie open. Het trampolinepark is gevestigd in de oude Fatimakerk in Reuver. Over biechtstoelen, jumpmasters en concurrentie.

Peter Heesen

Waar het altaar stond, staat nu een Jumptower. Het zangkoor is een terras. Kerkbanken werden tafels, biechtstoelen werden toiletten, de dagkapel dient als horecapunt. De glas-in-loodramen zorgen voor een sfeervol licht. De zeshoekige Fatimakerk in Reuver is omgetoverd in een trampolinepark met area’s die Tumblinglane en Walk the Wall heten.

Experience WallNieuw in Nederland, aldus Ron de Vlieger, is de Experience Wall. Door op een bepaalde manier op twee trampolines te springen, wordt een interactief spel gespeeld. De ondernemer uit Reuver verwacht dat XBaze 50 bezoekers per uur trekt en 30.000 per jaar. "We zijn in principe elke dag open, maar de openingstijden kunnen wisselen."

Hij rept van een "unieke locatie". Maar, geeft hij toe, er waren ook momenten dat hij dacht: "Waar zijn we mee bezig?"

VoetbalkooiRon de Vlieger is met Erik Nien eigenaar van een bedrijf dat kunstgrasvelden aanlegt. "300.000 vierkante meter per jaar." Het kunstgras wordt ook gebruikt voor inpandige voetbalkooien. Het bracht het duo op het idee zelf zo’n voetbalkooi te realiseren, eventueel in combinatie met een trampolinepark.

De zoektocht begon vier jaar geleden. "Er waren toen twee trampolineparken in Nederland." Ze lieten hun oog vallen op locaties in Venlo, Geleen, Kerkrade, maar om uiteenlopende redenen strandden de pogingen. Tot 1,5 jaar geleden de Fatimakerk in Reuver te koop kwam te staan. De Vlieger en Nien hapten toe en lieten niet los. De parochie stemde in, het bisdom gaf zijn zegen, de gemeente ging akkoord en de bank verleende haar fiat.

SloopHet trampolinepark vergde een investering van acht ton. XBaze telt tien werknemers, onder wie jumpmasters die de jongeren de trucs moeten leren. De klokkentoren, aangetast door betonrot, werd gesloopt. Beesel verloor een blikvanger, maar krijgt er een toeristische trekpleister voor terug.

Waar trampolineparken de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond schieten, is het gebied tussen Venlo en Roermond nog een witte vlek. Overigens is in Roermond ook een plan voor een voetbalhal en trampolinepark in twee leegstaande meubelzaken. Initiatiefnemers zijn... De Vlieger en Nien. "We denken dat het elkaar niet bijt." Bovendien is het niet helemaal zeker of het doorgaat: "Omwonenden zijn tegen. De zaak ligt bij de rechter. De eigenaar heeft gezegd de panden aan anderen te verhuren als er interesse is."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee