Justitie ‘plukt’ Van Rey, Van Pol buiten schot

Jos van Rey in het stembureau in zijn woonplaats Herten.© ANP/Marcel van Hoorn

Het OM wil dat Jos van Rey de portemonnee trekt na zijn veroordeling wegens omkoping en witwassen. De ontnemingszaak tegen projectontwikkelaar Piet van Pol laat justitie vallen.

Hans Goossen en Theo Sniekers

Begin juli moet de Roermondse politicus Jos van Rey weer de gang naar de Rotterdamse rechtbank maken. Daar dient de zogeheten ‘pluk-ze-zaak’, de ontnemingsprocedure die het Openbaar Ministerie (OM) is gestart.TerugbetalenJustitie wil dat de veroordeelde Van Rey de via omkoping en witwassen verkregen voordelen terugbetaalt. Om welk bedrag het gaat, is niet bekend. Projectontwikkelaar Piet van Pol, veroordeeld voor het omkopen van Van Rey en diens toenmalige collega-wethouder Tilman Schreurs, hoeft geen zittingsdata in zijn agenda te noteren. Het OM heeft de ontnemingsprocedure tegen Van Pol laten vallen. Tot tevredenheid van diens advocaat Peer Szymkowiak. "Zowel de Rotterdamse rechtbank als later het gerechtshof in Den Haag heeft vastgesteld dat er geen bewijs is dat aan mijn cliënt een tegenprestatie is verleend. Als er geen begunstiging heeft plaatsgevonden, valt er ook niets te ontnemen."

Hoge RaadVan Rey werd eind 2017 in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van een jaar voorwaardelijk. Daarnaast mag hij twee jaar geen wethouder of gedeputeerde worden. De Roermondenaar heeft zich volgens het hof schuldig gemaakt aan omkoping, verkiezingsfraude, schending ambtsgeheim en witwassen. Van Pol kreeg een voorwaardelijke celstraf van negen maanden en een boete van 40.000 euro. Het tweetal heeft cassatie aangetekend, de zaak komt dus nog voor de Hoge Raad.

StaartjeVoor Schreurs krijgt de geruchtmakende zaak ook een financieel staartje. De oud-wethouder werd in 2016 voor het aannemen van giften (twee voetbalreisjes) van Van Pol veroordeeld, maar kreeg geen straf. Hij zag af van hoger beroep. Ook tegen hem dient nu een pluk-ze-zaak, bevestigt zijn advocaat Jules Heemskerk. Van Rey’s advocate Gitte Stevens weigert commentaar.