Justitie ‘plukt’ Van Rey, Van Pol buiten schot

Print
Justitie ‘plukt’ Van Rey, Van Pol buiten schot

Jos van Rey in het stembureau in zijn woonplaats Herten. Afbeelding: ANP/Marcel van Hoorn

Het OM wil dat Jos van Rey de portemonnee trekt na zijn veroordeling wegens omkoping en witwassen. De ontnemingszaak tegen projectontwikkelaar Piet van Pol laat justitie vallen.

Begin juli moet de Roermondse politicus Jos van Rey weer de gang naar de Rotterdamse rechtbank maken. Daar dient de zogeheten ‘pluk-ze-zaak’, de ontnemingsprocedure die het Openbaar Ministerie (OM) is gestart.

Terugbetalen
Justitie wil dat de veroordeelde Van Rey de via omkoping en witwassen verkregen voordelen terugbetaalt. Om welk bedrag het gaat, is niet bekend. Projectontwikkelaar Piet van Pol, veroordeeld voor het omkopen van Van Rey en diens toenmalige collega-wethouder Tilman Schreurs, hoeft geen zittingsdata in zijn agenda te noteren. Het OM heeft de ontnemingsprocedure tegen Van Pol laten vallen. Tot tevredenheid van diens advocaat Peer Szymkowiak. "Zowel de Rotterdamse rechtbank als later het gerechtshof in Den Haag heeft vastgesteld dat er geen bewijs is dat aan mijn cliënt een tegenprestatie is verleend. Als er geen begunstiging heeft plaatsgevonden, valt er ook niets te ontnemen."

Hoge Raad
Van Rey werd eind 2017 in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van een jaar voorwaardelijk. Daarnaast mag hij twee jaar geen wethouder of gedeputeerde worden. De Roermondenaar heeft zich volgens het hof schuldig gemaakt aan omkoping, verkiezingsfraude, schending ambtsgeheim en witwassen. Van Pol kreeg een voorwaardelijke celstraf van negen maanden en een boete van 40.000 euro. Het tweetal heeft cassatie aangetekend, de zaak komt dus nog voor de Hoge Raad.

Staartje
Voor Schreurs krijgt de geruchtmakende zaak ook een financieel staartje. De oud-wethouder werd in 2016 voor het aannemen van giften (twee voetbalreisjes) van Van Pol veroordeeld, maar kreeg geen straf. Hij zag af van hoger beroep. Ook tegen hem dient nu een pluk-ze-zaak, bevestigt zijn advocaat Jules Heemskerk. Van Rey’s advocate Gitte Stevens weigert commentaar.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen