Nog onduidelijk of SP in provinciale coalitie kan blijven

Print
Nog onduidelijk of SP in provinciale coalitie kan blijven

Afbeelding: Ruben L. Oppenheimer

Gedeputeerden gaan het gesprek aan met de SP. Het is nog onduidelijk of de SP na het vertrek van gedeputeerde Daan Prevoo en vijf Statenleden in de provinciale coalitie kan blijven.

Maandagavond was er een crisisoverleg tussen de coalitiepartijen CDA, VVD, PvdA en D66.

Daarin is besloten dat gedeputeerden Ger Koopmans (CDA) en Eric Geurts (PvdA) in gesprek gaan met de SP. "Om duidelijkheid te krijgen over vragen die relevant zijn voor het voortzetten van de huidige coalitie", aldus Koopmans.

Bemoeienis
Uit dat gesprek moet blijken of het vertrouwen in de SP kan worden hersteld. Koopmans wil niet zeggen met wie van de SP ze om tafel gaan. De vragen zullen vermoedelijk vooral gaan over de vermeende bemoeienis van het partijbestuur van de SP met de gang van zaken op het gouvernement.

Volgens de opgestapte SP’ers mengde de landelijke partijvoorzitter Ron Meyer uit Heerlen zich te veel in provinciale kwesties en zou hij zelfs druk hebben uitgeoefend op Statenleden om Prevoo weg te sturen.

Kritiek
Meyer en andere partijprominenten hebben een heel ander verhaal. Zij zeggen dat de opgestapte politici niet konden omgaan met de forse kritiek die leden onlangs uitten tijdens een partijbijeenkomst. Meyer zegt amper contact te hebben gehad met Prevoo en de andere vijf.    

Wanneer het gesprek tussen Koopmans, Geurts en de SP plaatsvindt, is niet bekend.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen