Maastricht Aachen Airport verwelkomt vliegtuig vol paarden

Archiefbeeld ter illustratie

Archiefbeeld ter illustratie© iStock

Het is weer eens iets anders dan een jumbo jet vol zongebruinde toeristen uit een zonnig Zuid-Europees oord. Woensdag landt er een vliegtuig met 53 paarden op Maastricht Aachen Airport.

Redactie

De paarden komen uit Koeweit. Na een vlucht van ruim vijf uur krijgen ze eerst een medische controle en kunnen ze even bijkomen in het dierenhotel van het vliegveld. Daarna worden ze naar Stal Peters in Maria Hoop gebracht.

Te warmVolgens Martijn Peters van Stal Peters worden de paarden vanuit Limburg in heel Nederland ingezet voor de fokkerij en de springsport. "Daarnaast is het in Koeweit in de zomer te warm voor de paarden om bereden te worden. Hier in Nederland blijven ze in beweging en worden ze verder getraind. In juni komen nog meer paarden deze kant op, met enkele eigenaren om hier de paarden te berijden, te trainen en les te volgen."

Dat de eigenaren voor Limburg kiezen is geen verrassing, legt Jan Janssen van Stichting Limburg Paardensport uit. "Limburg is een belangrijke provincie voor de paardensport. Dit komt onder andere door de goede ligging, de aanwezige know-how, uitzonderlijke faciliteiten en het ruitertalent. Van over de hele wereld, zoals uit China, Saoedi-Arabië, Turkije en de Verenigde Staten, komt men dan ook naar Limburg voor onze fok- en trainingsprogramma’s en onze faciliteiten."

VakerHet komt vaker voor dat paarden via het vliegtuig naar Limburg vervoerd worden. Vorig jaar landden er vijf van dit soort vluchten in Beek. Het invoeren van de dieren vergt wel het nodige geregel. De paarden en het materiaal moeten aan diverse voorwaarden voldoen. De dieren ondergaan bijvoorbeeld meerdere bloedtesten.

De paarden zelf hebben volgens Peters geen last van de reis, die van stal tot stal zo'n negen uur duurt. Onderweg krijgen ze water en hooi. "Reizen via de lucht is voor paarden prettiger dan over de weg. Je hoeft niet voortdurend te stoppen bij stoplichten, files of rotondes. En turbulentie wordt bij dit soort transporten zoveel mogelijk vermeden", aldus Peters.\

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee