Nationaal Comité weigert gesprek met initiatiefnemer lawaaiprotest

De Dam in Amsterdam.

De Dam in Amsterdam.© ANP

Het Nationaal Comité 4 en 5 Mei wil niet in gesprek met de initiatiefnemer van de aangekondigde lawaaidemonstratie tijdens de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

AD

Het Comité, dat de Nationale Dodenherdenking organiseert, noemt de oproep tot lawaai maken tijdens de twee minuten stilte 'respectloos'.

RacistischHet lawaaiprotest tijdens de twee minuten stilte op de Dam is aangekondigd op Facebook onder het evenement 'Geen 4 Mei voor Mij'. De actievoerders vinden dat de huidige herdenking racistisch is en alleen stilstaat bij 'de 22.000 witte slachtoffers' tijdens de Tweede Wereldoorlog en niet 'de 4 miljoen doden door oorlogsgeweld in Nederlands-Indië'.

DebatNa een gesprek met de gemeente Amsterdam, die het protest heeft verboden, wilde de initiatiefnemer in gesprek met het Nationaal Comité 4 en 5 Mei. Het comité weigert op het verzoek in te gaan. "Met zijn oproep de herdenking te verstoren, plaatst deze persoon zich buiten het maatschappelijk debat'', zegt het comité in een verklaring. "Maandag was er in de Balie een debat over wie we herdenken en waarom aan de hand van het boek De Stilte en de Storm van Ilse Raaijmakers over de geschiedenis van de herdenkingsdagen in Nederland. Iedereen die een bijdrage wil leveren aan het debat was daar van harte welkom.''

Het comité benadrukt dat er het hele jaar door nauw contact is met tal van groepen van nabestaanden en belangenorganisaties, ook met groepen uit de voormalig Nederlands-Indische en Indonesische gemeenschappen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee