Limburgse letteren aan bod in Amsterdam

© De Limburger

Het Amsterdamse podium De Balie besteedt 30 mei een avond aan de relatie tussen literatuur en Limburg.

Ruud Maas

Sprekers Abdelkader Benali (schrijver), Joep Leerssen (literatuurwetenschapper en historicus), Thomas Vaessens (hoogleraar Nederlandse letterkunde ) en de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake praten over de betekenis van plaats voor literatuur en of de Europeaan iets kan leren van de veeltalige en veelzijdige identiteit van de Limburger.Knooppunt“Uit Geschiedenis van de literatuur in Limburg blijkt dat in Limburg boeken vroeger in vijf talen verschenen. Dat moest ook, want de regio was een belangrijk knooppunt voor Europa: omgeven door België, Duitsland én Nederland. Hoe heeft deze geografische positie literatuur uit Limburg beïnvloed? En hoeft heeft dit de Limburger gevormd? We onderzoeken met verschillende schrijvers uit Limburg en andere plekken van de wereld de betekenis van plaats voor literatuur. Daarna zoomen we in op de plaats waar Nederland overgaat in Europa: Limburg. We onderzoeken wat we kunnen leren van dit unieke, verbindende gebied”, stelt de organisatie.

Petra Stienen is moderator van de avond die tot stand komt met het Limburg Geschied- en Oudheidkundig Genootschap en het Meertens Instituut.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee